Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έδωσε την Τρίτη (26/12) το πράσινο φως για την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα μέσα στη μέρα η Επιτροπή συνεδρίαζε το απόγευμα για το συγκεκριμένο θέμα.
Κατά τη συνεδρίαση υπό την προεδρία του βουλευτή του κυβερνώντος Φουάτ Οκτάι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ ενημέρωσε την Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι βουλευτές εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με το νομοσχέδιο. Το σχετικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέρει το Anadolu.
Σχεδόν απόλυτη η πιθανότητα έγκρισης από την Ολομέλεια
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ. Κατά ψήφισε το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) απείχε της ψηφοφορίας.
Για την ώρα δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς θα έλθει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, αν και αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική παράταξη έχει την πλειοψηφία, οπότε η πιθανότητα έγκρισης είναι σχεδόν απόλυτη.
Ο Φουάτ Οκτάι είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η διαδικασία θα γίνει με γοργούς ρυθμούς, πρόσθεσε όμως ότι επαφίεται στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωτόκολλο.
Το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη το ενταξιακό πρωτόκολλο είναι η Ουγγαρία, όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα το πράξει.
Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτησε την υπερψήφιση
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ «χαιρέτισε» σήμερα την υπερψήφιση, από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, του ενταξιακού πρωτοκόλλου για τη Σουηδία, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την επίσημη ένταξη της χώρας αυτής στη συμμαχία.
Η Τουρκία και η Ουγγαρία ήταν τα δύο τελευταία μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είχαν επικυρώσει ακόμη την ένταξη της Σουηδίας. «Βασίζομαι στο ότι (αυτές οι δύο χώρες) θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαδικασίες επικύρωσης», ένα γεγονός που «θα καταστήσει πιο ισχυρό το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ στην ανακοίνωσή του.