Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, μία μέρα μετά την έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της αίτησης της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε σττο Reuters τουρκική διπλωματική πηγή με γνώση επί του θέματος, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Φιντάν ζήτησε από τον Μπλίνκεν οι ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία, κάτι που είχε συζητηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες πως θα γινόταν αν η Τουρκία έδινε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς το τηλεφώνημα 

Το τηλεφώνημα ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών έγινε κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς, μία ημέρα μετά την ψηφοφορία της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την έγκριση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε η πηγή.

Μετά την έγκριση του από την 27μελή Επιτροπή, το πρωτόκολλο ένταξης θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης -πιθανόν στις 16 Ιανουαρίου- και μετά θα πρέπει η απόφαση να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Ο Φιντάν δήλωσε στον Μπλίνκεν ότι, όσον αφορά την πώληση των F-16, αναμένει από την αμερικανική κυβέρνηση και το αμερικανικό Κογκρέσο να ενεργήσουν σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και να τηρήσουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν», είπε χαρακτηριστικά η πηγή.