Στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Ευρώπη όσο με την Ελλάδα αναφέρθηκε σήμερα, Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργών Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Άγκυρα. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως ο Αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφτεί την Τουρκία το προσεχές Σάββατο.

Όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη και αν προβλέπονται εξελίξεις στο θέμα των ταξιδιών χωρίς βίζα των Τούρκων σε χώρες της ΕΕ, ο Φιντάν είπε πως «αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο επεξεργαζόμαστε. Κατ' αρχάς, επικεντρωθήκαμε στη χαλάρωση των περιορισμών στις βίζες. Πράγματι, έχουμε δει ότι αυτό έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα σε ορισμένες εφαρμογές. Αλλά για να πετύχουμε συνολική απελευθέρωση των θεωρήσεων, πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά πράγματα. Δυστυχώς, πολλά ζητήματα στην ΕΕ συνδέονται με άσχετα θέματα. Επί του παρόντος, εργαζόμαστε πάνω σε δύο θέματα: την απελευθέρωση των θεωρήσεων και την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης. Έχουμε σοβαρή συνεργασία για το μεταναστευτικό. Είναι σημαντικό, τόσο για εμάς όσο και για αυτούς. Είναι επιθυμητή μια εποικοδομητική διαδικασία».

Φιντάν: Η μείωση της έντασης στο Αιγαίο μειώνει την πίεση στην Ευρώπη 

Αναφερόμενος στο καλό κλίμα που υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών τόνισε: «Αποδίδουμε επίσης σημασία στη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα στο πλαίσιο της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο. Αυτό μειώνει την πίεση στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μειώνει τις εντάσεις. Αυτά είναι σημαντικά θέματα, για εμάς είναι σημαντικό να τα μεταφέρουμε όλα ταυτόχρονα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο».

Αναφορικά με τον Μπλίνκεν, ο Φιντάν είπε πως ο Αμερικανός ομόλογός του θα ταξιδέψει στην Τουρκία το Σάββατο χωρίς να διευκρινίσει το αντικείμενο της επίσκεψης. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το ενταξιακό της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ αναμένεται να ανακινηθεί και το θέμα των F-16.