«Το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα», αναφέρουν διπλωματικές πηγές που ερωτήθηκαν αναφορικά με τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τα σχόλιά του για τις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας.

«Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή, αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στη Διακήρυξη των Αθηνών», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Στη συνέντευξη του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, κάνοντας εκτενή αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαβεβαίωσε ότι «προσπαθούμε να προωθήσουμε τη θετική ατζέντα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σχολίασε μεταξύ άλλων, ότι «η τωρινή προσέγγιση είναι πως έχουμε αυτά τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από την ιστορία στο Αιγαίο, ορισμένα από αυτά τα προβλήματα δεν ανήκουν σε αυτή τη γενιά, τα κληρονομήσαμε» και διερωτήθηκε: «Ως υπεύθυνα άτομα αυτής της γενιάς, πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα προβλήματα;».

Συνέχισε λέγοντας: «Πρώτον, με δεδομένα αυτά τα προβλήματα, ως ώριμα κράτη, ποιοι τομείς υπάρχουν που μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα προβλήματα για να τους βελτιώσουμε. Δηλαδή το θέσαμε ως μεθοδολογία και τώρα με το όραμα και την υποστήριξη που προτάθηκε και από τους δύο ηγέτες, εμείς ως υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτή τη θετική ατζέντα. Φυσικά, υπάρχουν πολλά θέματα εδώ, όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, η συνεργασία σε θέματα θεωρήσεων (σ.σ. διαβατηρίων), συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών στα νησιά, οι μεταφορές».

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι: «Από την άλλη, χρόνια ζητήματα μεταξύ μας, κυρίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ζητήματα που αφορούν τους εξοπλισμούς, τους ορισμούς του εναέριου χώρου κ.ο.κ., εδώ μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα από νέα οπτική γωνία. Κάνουμε αναζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση. Μιλάμε πολύ για αυτό με τον ομόλογό μου. Και οι δυο πλευρές συμφωνούν στη μείωση της στρατιωτικής έντασης. Από αυτή την άποψη, η συμφωνία πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής. Γίνεται σοβαρή προσπάθεια για την καταπολέμηση της μετανάστευσης, έχουμε καλό διάλογο για το θέμα αυτό. Ειδικότερα, η εποικοδομητική προσέγγιση του υπουργού Εσωτερικών μας στο θέμα λαμβάνει σοβαρή ανταπόκριση».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «η Κύπρος ένα από τα κεφάλαια που έχουμε» τονίζοντας πως «είναι ένα μεγάλο θέμα από μόνο του, και το οποίο θέμα χωρίς να το αντανακλούμε πάρα πολύ, προσπαθούμε να προωθήσουμε μεταξύ μας τα θέματα, ιδιαίτερα το Αιγαίο και στη συνέχεια την κατάσταση των ομογενών μας, να το λύσουμε δηλαδή διευρύνοντας τα όρια της διπλωματίας».

Για την πώληση από τις ΗΠΑ μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα ήταν στον κατάλογο μιας ομάδας χωρών που οι ΗΠΑ θα το έδιναν μετά την παραγωγή του, ειδικά επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Εδώ η παράδοση των F-35 προβλέπεται μετά το 2030. Τι θα συμβεί μέχρι τότε; Πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες; Φυσικά, είναι απαραίτητο να το παρακολουθούμε αυτό».

Για το θέμα της προμήθειας μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ, υπενθύμισε ότι ο τουρκικός στόλος των F-16 έπρεπε να ανανεωθεί προσθέτοντας ότι «με τη διαδικασία για τη Σουηδία λάβαμε τα σχετικά μέτρα». Αναφερόταν στη διαδικασία εισδοχής της Σουηδίας στο NATO.