Διαβάζω στον «Βηματοδότη» ότι ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, μετέβη πριν από μερικές ημέρες στην Κωνσταντινούπολη με αεροπλάνο της γραμμής, χωρίς ουδείς να γνωρίζει το σκοπό του ταξιδιού του.

Μόλις έφτασε, συναντήθηκε αμέσως με τον διοικητή της ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος, μεταξύ άλλων ιδιοτήτων, τυγχάνει και εξ απορρήτων του Ερντογάν. Συζήτησαν πολλά και διάφορα θέματα, με κύριο τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από τη γείτονα χώρα, αλλά και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σε κάποια ζητήματα, υπήρξαν ορισμένες συμφωνίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι την ώρα που ο διοικητής της ΕΥΠ ολοκλήρωνε την αποστολή του και αναχωρούσε, η τουρκική αστυνομία, με εντολή του Καλίν, συνελάμβανε 90 διακινητές που είχαν στήσει «επιχείρησή» απέναντι από ελληνικά νησιά. Οι συλλήψεις έλαβαν χώρα ύστερα από πληροφορίες που έδωσε η ΕΥΠ και η όλη επιχείρηση έγινε με άκρα μυστικότητα και με την κωδική ονομασία «Ασπίδα 9» και «Ασπίδα 10».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, απόδειξη ότι η Αγκυρα άρχισε να υπολογίζει το μεταναστευτικό ως θέμα-προϋπόθεση για την ομαλή πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποτελεί και η επίσκεψη, στις 21 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλικαγιά, επίσης άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του Τούρκου προέδρου.

Οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές για την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και στο λαθρεμπόριο ανθρώπων που διενεργούν συστηματικά λαθροδιακινητές, ΜΚΟ, «διασώστες» και λοιποί «αλληλέγγυοι», οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι και δρουν ανενόχλητοι στα τουρκικά παράλια, πολλές φορές υπό την ανοχή (ή και τη συνεργασία) των εκεί αρχών ασφάλειας.