«Στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας της ΕΕ., κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση “AΣΠΙΔΕΣ” στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή». Με αυτή την ανάρτηση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την ανάληψη της διοικήσεως των επιχειρήσεων για την ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων στην περιοχή, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι. Πρόκειται σαφώς για κίνηση με τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία.

Η κίνηση προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα στον πολιτικό κόσμο, με τους συντρόφους του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς να τοποθετούνται κάθετα απέναντι. «Με ποιους διαβουλεύτηκε ο κύριος Δένδιας για να "προσφέρει" τη συμμετοχή της χώρας, των στρατιωτικών υποδομών και προσωπικού σε πρωταγωνιστικό ρόλο; Γιατί δεν έχει ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη, στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας, απόφαση;», σημειώνει η Νέα Αριστερά.

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, «καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία, διά στόματος του υπουργού Αμυνας, δηλώνει διαθέσιμη να αναλάβει τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν φτάνει, δηλαδή, που με την αποστολή φρεγάτας στέλνει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο "στόμα του λύκου" για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, τώρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή και καθιστά το λαό μας στόχο αντιποίνων!». Τετριμμένα αναμενόμενες αντιδράσεις, θα σημειώσω εγώ.