Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα με το νομοσχέδιο για την ισότητα του γάμου, πράγμα που αποδεικνύει πόσο μεγάλος πολιτικός σκακιστής είναι ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ρήγμα καταγράφηκε στο ΠΑΣΟΚ, αφού το νομοσχέδιο δεν ψήφισαν 11 από τους 32 βουλευτές, δηλαδή ένας στους τρεις.
Συγκεκριμένα οι Ευαγγελία Λιακούλη, Ανδρέας Πουλάς, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Χριστίνα Σταρακά, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μπουρχάν Μπαράν, Απόστολος Πάνας και Τάσος Νικολαΐδης, απείχαν από τη ψηφοφορία. Ο πρώην βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, επισήμανε ότι η στάση των διαφωνούντων δεν τιμά την ιστορία του κόμματος: «Για το κόμμα που συγκρούστηκε με όλους (από τα προικοσύμφωνα μέχρι το θρήσκευμα στις ταυτότητες), φέρνοντας επαναστατικές αλλαγές στην κοινωνία, το σημερινό (σ.σ.: της Πέμπτης) δεν είναι μόνο ντροπή για τους απέχοντες. Μας θίγει όλους».
Παρά το γεγονός ότι κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι «το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε χάρη στη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων 20 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ», το συμπέρασμα που μένει είναι ότι το κόμμα παρουσιάζει μια «αλά καρτ προοδευτικότητα».
Αλλά και η Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε ότι η καταψήφιση του νομοσχεδίου από την κ. Λιακούλη δημιουργεί μείζον ζήτημα, αφού «δεν μπορεί πλέον, ως γραμματέας της ΚΟ, να μας λέει τη γραμμή του κόμματος». Πάντως, παρά τα όσα δήλωσε με στόμφο από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης, ουδεμία κύρωση δεν πρόκειται να έχουν οι καταψηφίσαντες και το συμβάν θεωρείται ήδη λήξαν.