Παρά τις δύσκολες αποφάσεις που λαμβάνει σε πληθώρα θεμάτων και τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει επιλύοντας εκκρεμότητες δεκαετιών, η κυβέρνηση καταγράφει διαφορά 23,6 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση ψήφου, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της MRB για το Open, η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Δεύτερο κόμμα παραμένει το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται πολύ κοντά – μόλις 0,2% πίσω, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος στη δημοφιλία.

Στο φλέγον ζήτημα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, σχεδόν 6 στους 10 δηλώνουν ότι συμφωνούν, ενώ σχεδόν 7 στους 10 εκτιμούν ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η ΝΔ κινείται στο 37,3%, έχοντας διαφορά 23,6 ποσοστιαίων μονάδων από το ΠΑΣΟΚ που είναι δεύτερο με 13,7% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,5%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 9%, ενώ η Ελληνική Λύση εκτοξεύεται στο 8,2%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός, με δεύτερο τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη, τέταρτη τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με μόλις πέμπτο τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρωθυπουργός «σαρώνει» στην καταλληλότητα χειρισμού θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας και καθημερινότητας με ποσοστά άνω του 40%, με τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται σε οριακά διψήφιο ποσοστό.

Ωστόσο, η έρευνα αναδεικνύει μείζον ζήτημα την ασφάλεια, αφού το 77,1% δηλώνει μη ικανοποιημένο. Μάλιστα, ως προς τα είδη της εγκληματικότητας, αυτό που προβληματίζει την πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι η βία των ανηλίκων και των εφήβων.