Το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Economist αποτελεί μια μείζονος σημασίας παρέμβαση. Θα μπορούσε να πει κανείς πως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναβίωση και επέκταση του λαϊκισμού προτείνοντας τρόπους ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα που θα πλήξουν συνολικά την Ευρώπη.

Έχοντας ως παράδειγμα αυτό που έγινε στην Ελλάδα με την άνοδο του λαϊκισμού και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, μέσω ανέφικτων, κενές περιεχομένου, υποσχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να προτρέπει στη λήψη μέτρων που συνδέονται με έναν βασικό παράγοντα: τους ίδιους τους πολίτες των χωρών της Ευρώπης.

Δύο σημεία του άρθρου του είναι χαρακτηριστικά. Το πρώτο αφορά το θέμα των παραπόνων των πολιτών και τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πάρτε για παράδειγμα τα παράπονα των πολιτών. Ακόμα και τώρα το ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κατεστημένο, του οποίου αποτελώ μέρος, εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να αδυνατεί ή να είναι απρόθυμο να αποδεχτεί ότι οι αιτιάσεις που τροφοδοτούν το ρεύμα του λαϊκισμού -από την παγκοσμιοποίηση μέχρι την αύξηση του κόστους ζωής- είναι πραγματικές και εκφράζονται με ειλικρίνεια».

Και προσθέτει: «Πρόκειται για μία προσέγγιση που εκδηλώνεται με τη μορφή του ‘‘εμείς και αυτοί’’ και λέει: ‘‘εμείς ξέρουμε καλύτερα’’. Μια τέτοια αλαζονική αυτοπεποίθηση είναι καταστροφική. Μας κάνει να μη βλέπουμε τις δυσκολίες των πολιτών, θολώνει την κρίση μας σχετικά με το ποια ζητήματα πρέπει να θέσουμε σε προτεραιότητα και, τελικά, αποξενώνει τους ψηφοφόρους».

Το δεύτερο σημείο είναι ακόμη πιο ενδεικτικό αφού όπως σημειώνει «η απάντηση για την καταπολέμηση τέτοιου είδους άκρων έγκειται στην υλοποίηση αποτελεσματικών πολιτικών, έχοντας παράλληλα την ετοιμότητα να αμφισβητήσεις ή και να απορρίψεις τα πιστεύω και τις πρότερες αντιλήψεις σου, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Αυτό σημαίνει να είσαι έτοιμος να προσαρμοστείς γρήγορα σε γεγονότα με παγκόσμιο αποτύπωμα και να υιοθετήσεις μια νέα τριγωνική λογική: υπέρ της ανάπτυξης αλλά δημοσιονομικά υπεύθυνη, ισχυρή στο μεταναστευτικό και διεκδικητική στην ασφάλεια, παράλληλα με μια ισχυρή εξωτερική πολιτική, και κοινωνικά φιλελεύθερη στο εσωτερικό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να δηλώνει πως η λύση δεν είναι μαγική, εν τούτοις δεν είναι πολύπλοκη. Βασική προτεραιότητα άλλωστε και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι πολίτες της. Η κοινωνική συνοχή που για τον Έλληνα πρωθυπουργό αποτελεί βασική παράμετρο όλων των παρεμβάσεων και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί περιλαμβάνεται στην ιδρυτική διακήρυξη της Ένωσης.

Ως εκ τούτου το να ακούγονται τα δικαιολογημένα πραγματικά παράπονα των πολιτών και να επιχειρείται η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Σίγουρα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα αποτροπής της διάχυσης του λαϊκισμού.

Όπως άλλωστε αναφέρει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης «το πιο ισχυρό ανάχωμα κατά του λαϊκισμού είναι να ακούς τους πολίτες και να είσαι αποτελεσματικός».