Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο, Ελένη Καλογεροπούλου και Δημήτρη Τάκη. Κληθείσα να σχολιάσει το «προσκλητήριο» του Νίκου Ανδρουλάκη, προκειμένου να συνομιλήσουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά μετά τις Ευρωεκλογές, η Έφη Αχτσιόγλου άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνομιλίες δεν θα είναι σε επίπεδο κορυφής, πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά στη βάση πολιτικών και προγραμματικών θέσεων και κυρίως κοινωνικά, προκειμένου να δημιουργηθούν «κοινωνικές δυναμικές».

Στην ερώτηση της Ελένης Καλογεροπούλου, εάν αυτή η συζήτηση αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ του κύριου Κασσελάκη ως έχει, έχουμε πάρει το διαζύγιό μας», προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, δεν εκπέμπει πολιτική, η οποία βασίζεται σε αρχές και αξίες ούτε Αριστερές, ούτε προοδευτικές, ενώ τόνισε ότι «δεν είναι προοδευτική θέση για παράδειγμα, αυτή που κρατάει στα ζητήματα που άκουσα πριν από λίγο τον κύριο Αποστολάκη, να μιλάει να γίνεται η χώρα προκεχωρημένο φυλάκιο στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν είναι προοδευτική -ούτε πατριωτική καν- θέση, να μιλάει για την υποστήριξη εξοπλιστικών προγραμμάτων, των οποίων δεν ξέρουμε καν το κόστος και θα δέσει τα πόδια των επόμενων γενεών».

Ενδιαφέρον έχει η αποστροφή του λόγου της κυρίας Αχτσιόγλου, ότι δεν είναι πατριωτική θέση, να υποστηρίζει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, δεδομένης της γεωπολιτικής πραγματικότητας. Τι θα ήταν πατριωτικό άραγε; Να κάνουμε τα F-35 «αλέτρια, να δουλεύει η αγροτιά», που έλεγε και το γελοίο κομμουνιστικό άσμα; Αδιανόητα επικίνδυνες θέσεις, από άτομα που ζουν στο 2024 -και άρα έχουν όλη την πρόσβαση στην πληροφορία- και δεν είναι υπερήλικες. Ενδεχομένως αυτές οι θέσεις να εξηγούν τα πολύ χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά της Νέας Αριστεράς. Κι εφόσον πρόκειται επ' αυτού, είναι πολύ ενθαρρυντικό σημάδι, για την ωρίμανση των Ελλήνων ως ψηφοφόροι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η δήλωση της κυρίας Αχτσιόγλου, αναφορικά με την συζήτηση μεταξύ Νέας Αριστεράς και ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα το κομμάτι που αφορά τα κοινωνικά και τις «κοινωνικές δυναμικές». Κυρίως γιατί εφόσον μπορεί κάποιος να διαβάζει «ανάμεσα από τις γραμμές», καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται για κάτι καθόλου αθώο. Προφανώς το «κοινωνικά» δεν αφορά μια συνομιλία για «τσάι και συμπάθεια», αλλά συνοδευόμενο από τη φράση «να δημιουργηθούν κοινωνικές δυναμικές» είναι ξεκάθαρο ότι η πρόθεση αφορά την οργάνωση «κινημάτων», τα οποία θα κάνουν πορείες, απεργίες, ταραχές και -γιατί όχι;- επεισόδιa, προκειμένου να ανατραπεί το «καθεστώς Μητσοτάκη», όπως το χαρακτηρίζει η Αριστερά. Και για όποιον έχει ενδοιασμούς, για το κατά πόσο εννοεί κάτι τέτοιο η Έφη Αχτσιόγλου, αρκεί να ξαναδιαβάσει την δήλωσή της, περί της κανονικότητας: «η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά».

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου

Γιώργος Πιέρρος: «Στον κύριο Ανδρουλάκη, τι λέτε, που λέει "μπορούμε να μιλήσουμε, μετά τις Ευρωεκλογές"»;

Έφη Αχτσιόγλου: «Ο κύριος Ανδρουλάκης δεν λέει - ελπίζω, γιατί δεν θα το θεωρούσα και λογικό για έναν πολιτικό, να φαντάζεται ότι βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο δυο άνθρωποι και συμφωνούμε κάτι, κλείνουμε κάτι».

Γιώργος Πιέρρος: «Όχι, προγραμματικά λέει. Θα συζητούσατε, ή επειδή είναι ΠΑΣΟΚ θα λέγατε όχι;»

Έφη Αχτσιόγλου: «Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε επάνω στη βάση πολιτικών, προγραμματικών θέσεων, κυρίως κοινωνικά. Να δημιουργηθούν κοινωνικές δυναμικές».

Γιώργος Πιέρρος: «Άρα δεν θα κλείνατε την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ».

Έφη Αχτσιόγλου: «Δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν, ο οποίος έχει προοδευτικές θέσεις και ακολουθεί μια σοβαρή προοδευτική γραμμή».

Ελένη Καλογεροπούλου: «Άρα, ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ».

Έφη Αχτσιόγλου: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ του κύριου Κασσελάκη ως έχει, έχουμε πάρει το διαζύγιό μας. Αν θέλαμε να συζητήσουμε με τον κύριο Κασσελάκη -»

Ελένη Καλογεροπούλου: «Μισό λεπτό, να επιμείνω λίγο σε αυτό: ναι, αλλά το θέμα είναι αν θέλετε να εκφράσετε και την κοινωνία. Δηλαδή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ένα κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο θέλει να υπάρξει μια προοδευτική διακυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ, μαζί σας, εσείς θα πείτε "όχι, γιατί εμείς πήραμε διαζύγιο"»;

Έφη Αχτσιόγλου: «Για ποιους λόγους τότε απομακρυνθήκαμε τότε, κυρία Καλογεροπούλου, αν είναι αυτή τη στιγμή να συμπράξουμε με τον κύριο Κασσελάκη; Διότι η πολιτική που εκπέμπει αυτή τη στιγμή, δεν είναι μια πολιτική που βασίζεται σε αρχές και αξίες, ούτε Αριστερές, ούτε προοδευτικές. Δεν είναι προοδευτική θέση για παράδειγμα, αυτή που κρατάει στα ζητήματα που άκουσα πριν από λίγο τον κύριο Αποστολάκη, να μιλάει να γίνεται η χώρα προκεχωρημένο φυλάκιο στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν είναι προοδευτική -ούτε πατριωτική καν- θέση, να μιλάει για την υποστήριξη εξοπλιστικών προγραμμάτων, των οποίων δεν ξέρουμε καν το κόστος και θα δέσει τα πόδια των επόμενων γενεών».