Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη βίζα-εξπρές σε Τούρκους πολίτες για δέκα ελληνικά νησιά. Με αυτή την κίνηση θεωρούν ότι όχι μόνο θα ενισχυθεί ο τουρισμός, αλλά θα γίνει ένα ακόμα βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Το καλό κλίμα φάνηκε και στην Αγκυρα, κατά τη συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, με τον Τούρκο ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, είναι η προετοιμασία που γίνεται για την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα, μετά το Πάσχα και ενώ θα προηγηθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Υπάρχει και κάτι ακόμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πέρα από τη συμφωνία για τις βίζες στα νησιά, οι χαμηλοί τόνοι με την Τουρκία χρειάζονται και επειδή παρατηρούνται εντελώς διαφορετικές συνθήκες στο μεταναστευτικό, αφού οι ροές γίνονται όλο και πιο πυκνές, απειλώντας να μετατρέψουν τη Γαύδο σε «νέα Λαμπεντούζα». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή έχουν εντοπιστεί 91 μετανάστες που είχαν ως αφετηρία την Αίγυπτο, και με ενδιάμεσο σταθμό τα παράλια της Λιβύης. Ο πρωθυπουργός θέλει να διασφαλίσει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα ανοίξει νέα διαδρομή μέσω Τουρκίας.