Ο Τάκης Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο και αναφέρθηκε στις πιέσεις από τις διεθνείς εξελίξεις, τα καύσιμα και την ακρίβεια.
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην Ελλάδα και η περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας και Ουάσινγκτον βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος χαρακτήρισε την παρουσία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα «πάρα πολύ σημαντική» και τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως «πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης» στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην ατζέντα της επίσκεψης, που περιλαμβάνει ζητήματα ασφάλειας, άμυνας, ενέργειας και επενδύσεων, αλλά και στις αμερικανικές επενδύσεις, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προτάσεις για την αξιοποίηση του λιμανιού της ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα. Παράλληλα, περιέγραψε τις πιέσεις που προκαλούν οι διεθνείς πολεμικές συγκρούσεις στις τιμές του πετρελαίου και των καυσίμων, προειδοποιώντας για έναν δύσκολο χειμώνα και υπογραμμίζοντας τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε ακόμη στη διεκδίκηση μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου για παρεμβάσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων, ενώ απάντησε στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια, παρουσιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα για τις τιμές στα τρόφιμα και τις εθελοντικές μειώσεις σε εκατοντάδες κωδικούς έως το τέλος του έτους.
Τη σημασία της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην χώρα μας θέλησε να επισημάνει ο υπουργός ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την έναρξη της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Τετάρτης.
Η αναφορά στην επίσκεψη Ρούμπιο
Όπως ανέφερε, η επίσκεψη αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ, με την ατζέντα να περιλαμβάνει ζητήματα ασφάλειας, άμυνας, ενέργειας και επενδύσεων. «Οι ΗΠΑ ήταν, είναι και ασφαλώς θα είναι βασικός στρατηγικός σύμμαχος για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση της διμερούς σχέσης προς όφελος των εθνικών συμφερόντων και της ελληνικής κοινωνίας.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο, σημείωσε ότι πρόκειται για «πάρα πολύ σημαντική επίσκεψη», εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως «πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης» στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στις αμερικανικές επενδύσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «εξαιρετικά καλοδεχούμενες», ενώ αναφέρθηκε και στις προτάσεις για την αξιοποίηση του λιμανιού της ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα.
Οι δυσκολίες του φετινού χειμώνα
Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στις οικονομικές επιπτώσεις των πολεμικών συγκρούσεων, προειδοποιώντας για έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς, όπως είπε, οι εξελίξεις στη διεθνή σκηνή έχουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάσταση στον ενεργειακό τομέα και στις επιπτώσεις που έχει στις τιμές των καυσίμων. Όπως υποστήριξε, οι ζημιές και οι διακοπές λειτουργίας διυλιστηρίων στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή δημιουργούν σημαντικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και, κατ’ επέκταση, στις τιμές των καυσίμων.
«Η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά μέτρα προκειμένου να κρατήσει την τιμή κυρίως του ντίζελ», ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι αλλεπάλληλες αυξήσεις προκαλούν σημαντικές πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε και την οικονομία και την κοινωνία και τους πολίτες», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, αναγνωρίζοντας ότι σημαντικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας εξακολουθούν να δοκιμάζονται από το αυξημένο κόστος ζωής.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι πολιτικές στήριξης, χωρίς να διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα και η αξιοπιστία της χώρας.
Τι είπε για τον ειδικό φόρο στα καύσιμα
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι η Ελλάδα διεκδικεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να μπορεί να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία.
Όπως ανέφερε, το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, καθώς και στα ευρωπαϊκά φόρα στα οποία συμμετέχει η χώρα.
Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα για την «ακρίβεια»
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος απάντησε και στην κριτική που άσκησε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς τον «υπουργό Ακρίβειας».
Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν αποδίδει σωστά τις αρμοδιότητες του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει την εποπτεία της αγοράς ενέργειας, των διυλιστηρίων ή της στεγαστικής πολιτικής.
Παράλληλα, υπερασπίστηκε τη συνολική κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και αναφέρθηκε στην πορεία των τιμών στα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κινήθηκε σε αρνητικό επίπεδο, γεγονός που, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι οι μέσες τιμές που καταγράφηκαν ήταν χαμηλότερες.
Ο υπουργός αναφέρθηκε, τέλος, στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στα τέλη Ιουνίου, σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων και των σούπερ μάρκετ. Όπως είπε, είχε συμφωνηθεί να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και στη συνέχεια να υπάρξουν εθελοντικές μειώσεις σε εκατοντάδες κωδικούς, οι οποίες θα ισχύσουν έως το τέλος του έτους.