Μία πιθανή στάση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, στην Αθήνα, ενδέχεται να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανήμερα των Θεοφανίων θα ταξιδέψει στην Άγκυρα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του iefimerida.gr, σε περίπτωση τελικά ο Μπλίνκεν σταθμεύσει στην Ελλάδα, τότε πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος άλλαξε το πρόγραμμά του και θα βρίσκεται την Παρασκευή στα Χανιά της Κρήτης, αντί για την Αρίστη στο Πάπιγκο.

Τι θα συζητήσουν Φιντάν-Μπλίνκεν στην Άγκυρα

Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ κάνει λόγο για ρευστό πρόγραμμα του Μπλίνκεν και για πιθανή επίσκεψή του και στο Ισραήλ. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα σίγουρο, όπως σίγουρη δεν είναι και η επίσκεψή του στη χώρα μας.

Παρόλα αυτά, βέβαιη είναι η επίσκεψή του στην Τουρκία το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φιντάν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, στην Άγκυρα. Εκεί πρόκειται να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό και στον πόλεμο στη Γάζα, αλλά και να τεθεί από πλευράς Μπλίνκεν το «καυτό» θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για το οποίο το τουρκικό κοινοβούλιο έχει «φρενάρει» την απόφασή του.

Μάλιστα, χθες διέρρευσε πως η αμερικανική κυβέρνηση, έχει ξεκαθαρίσει στην Τουρκία πως αν συνεχίσει να καθυστερεί την απόφασή της για την Σουηδία, τότε θα προχωρήσει με την πώληση F-35 στην Ελλάδα, ασκώντας έτσι έντονη πίεση στην Αγκυρα.