Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αύριο το απόγευμα του Σαββάτου κατ’ ιδίαν συνάντηση στην οικία του στα Χανιά με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ. «Αργότερα απόψε (4.1.2024) ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα αναχωρήσει για την 4η επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή από την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει και στάσεις στην Ευρώπη», είπε ο Μάθιου Μίλερ, αναφέροντας την Ελλάδα και την Τουρκία μεταξύ άλλων χωρών.

«Έτσι, όπως είπα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και (ο 'Αντονι Μπλίνκεν) ανυπομονεί να την επισκεφθεί για να μιλήσει για την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, η οποία υφίσταται από την αρχή της σύγκρουσης, τη διασφάλιση της περιφερειακής θαλάσσιας ασφάλειας και επιπλέον θα υπάρχουν άλλα θέματα για τα οποία θα μιλήσουμε και τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα γνωστοποιηθούν στη συνέχεια», σημείωσε ο Μάθιου Μίλερ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επρόκειτο να αναχωρήσει χθες Πέμπτη από την Ουάσιγκτον για μια περιοδεία που θα έχει στο επίκεντρο τη προώθηση των πρωτοβουλιών της αμερικανικής διπλωματίας για τον πόλεμο στη Γάζα ώστε να αποφευχθεί μια διάχυση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, καθώς και την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.