Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή, μία περιοδεία σε επτά χώρες, με την Τουρκία, στην οποία και έφτασε, να είναι ο πρώτος του σταθμός, ενώ αύριο, Σάββατο, θα βρεθεί στην Ελλάδα, όπου θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτές οι συναντήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο δημοσιεύματος της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle, η οποία αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η Τουρκία θα είναι ο πρώτος σταθμός του Aμερικανού διπλωμάτη σε μια περιοδεία που θα κρατήσει μια εβδομάδα και που θα τον οδηγήσει από την Τουρκία στην Ελλάδα, και σε άλλες επτά χώρες».

Τα βασικά θέματα στις επαφές Μπλίνκεν - Εκ των πραγμάτων περίπλοκη η επίσκεψη στην Τουρκία 

Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας τα βασικά θέματα που πρόκειται να επικρατήσουν στις επαφές του Μπλίνκεν, επικαλείται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς μετά την 7η Οκτωβρίου, τα επείγοντα μέτρα για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και η απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».

Ακόμα, τονίζεται πως η επίσκεψη στην Τουρκία εκ των πραγμάτων είναι περίπλοκη, καθώς γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, περιστρέφεται μια σειρά από διμερή θέματα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον που βρίσκονται σε διαδικασία μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης, όπως η αργή διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η επίσης αργή διαδικασία για την προμήθεια τω F-16.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος σήμερα, «ασφαλώς, στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Μπλίνκεν θα τεθούν και θέματα, όπως το να μην διαταράξουν οι ΗΠΑ την ισορροπία των εξοπλισμών στο Αιγαίο». Οι κυρίως συζητήσεις του Μπλίνκεν και της αντιπροσωπείας του, με την τουρκική πλευρά θα γίνουν αύριο Σάββατο. Για την πιθανή συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο δεν υπάρχει επιβεβαίωση ωστόσο, ο Ερντογάν θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί σε δυο εκδηλώσεις.

Τι συμβολίζει η επίσκεψη στην Ελλάδα αμέσως μετά την Τουρκία 

Πάντως το παζάρι της Άγκυρας για τη Σουηδία θα συνεχιστεί, όπως επισημαίνεται. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ δήλωσε χθες ότι το επόμενο βήμα για τη Σουηδία έγκειται στη βούληση του τουρκικού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι το θέμα της Σουηδίας δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με τα F-16: «Οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμβάλουν στην άμυνά μας και να μην υιοθετούν μια στάση που θα δημιουργούσε κενό στην άμυνα ολόκληρου του ΝΑΤΟ».

Τούρκοι αναλυτές βλέπουν στο ταξίδι του Μπλίνκεν στην περιοχή το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την πιθανότητα επέκτασης της κρίσης στη Γάζα στις χώρες της περιοχής και στο ζήτημα της Ουκρανίας. Ειδικά για την παρουσία του Μπλίνκεν στην Άγκυρα βλέπουν την πρόθεση των Αμερικανών να εμποδίσουν την ευθυγράμμιση της Άγκυρας με την Τεχεράνη. Ωστόσο, επισημαίνουν επίσης ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν από την Τουρκία στην Ελλάδα σηματοδοτεί επίσης την πρόθεση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης τόσο στο Κυπριακό όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

'Εφτασε στην Τουρκία ο Μπλίνκεν - Αύριο η συνάντηση με τον Φιντάν 

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στις 19:10 τοπική ώρα (18:10 ώρα Ελλάδος) στην Κωνσταντινούπολη, στον πρώτο σταθμό τη περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Ελλάδα.

Ο Αντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει αύριο το μεσημέρι και συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Τον Μπλίνκεν υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης η γενική διευθύντρια διμερών πολιτικών υποθέσεων αρμόδια για τις ΗΠΑ στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην 'Αγκυρα Τζέφρι Φλέικ, η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, Τζούλι Ίντεχ, και άλλοι αξιωματούχοι.