Την επόμενη Δευτέρα 12 Φεβρουαρία αναμένεται να φθάσει στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας το επίσημο γράμμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News. Εκτιμάται πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν πέσουν οι υπογραφές για την απόκτηση των πρώτων 20 μαχητικών, συν ένα κινητήρα. Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η προμήθεια ακόμη 20 μαχητικών συν ένα κινητήρα.
Το προσχέδιο του τελικού προσχεδίου της επιστολής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργείου Άμυνας, με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας να έχει κάνει τις πρώτες παρατηρήσεις του, ώστε η ελληνική πλευρά να πετύχει τις τροποποιήσεις που θέλει και να αποτυπωθούν στην τελική συμφωνία.Στόχος του Πενταγώνου είναι η ένταξη των πρώτων F-35 στη διάθεση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας το 2028.
Το κόστος της πρώτης μοίρας υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει επιπλέον προσομοιωτές εκπαίδευσης, ανταλλακτικά και συνεχή υποστήριξη.Σημειώνεται πως η βάση της Ανδραβίδας θα αναβαθμιστεί με έργα που περιλαμβάνουν την κατασκευή νέου διαδρόμου απογειώσεων για να φιλοξενήσει τα νέα αεροσκάφη. Πώς θα ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τα μαχητικά 5ης γενιάς F35; O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, στην επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε λόγο για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, με στόχο την προώθηση των κοινών συμφερόντων και της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Επίσης ο Άντονι Μπλίνκεν στην επιστολή του αναφέρεται και στην ισχυρή διμερή σχέση και τους σταθερούς δεσμούς ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Άντονι Μπλίνκεν αναφέρει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει δωρεάν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα με το πρόγραμμα του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού, οι οποίες είναι ήδη γνωστοποιημένες στο Κογκρέσο, όπως:
-Δύο αεροσκάφη C-130H, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά,
-Δέκα κινητήρες για αεροσκάφη P-3, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και
-60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά
Δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Αντίστοιχα, σημειώνει πως το Κογκρέσο θα ενημερωθεί για τα ακόλουθα προς μεταφορά στην Ελλάδα:
-Μέχρι 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού,
-Τρία πλοία κλάσης Protector ως EDA- και
-Διάφορα φορτηγά και ρυμουλκούμενα ως EDA
Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν για την εξέλιξη κυβερνητικές πηγές, οι οποίες κάνουν λόγο για έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και ενός απαραίτητου και αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου.Επιπλέον ανέφεραν ότι η εξέλιξη επισφραγίζει και εδραιώνει το ιστορικά υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αποδεικνύει στην πράξη ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η σχέση με τις ΗΠΑ είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από σχέσεις με άλλες χώρες και το πέρασμα στα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».