«Δεν εφησυχάζουμε απέναντι στην Τουρκία, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο», είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που διατυπώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας στην εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη.

Χρειαζόμαστε Ένοπλες Δυνάμεις με ισχυρή αμυντική ικανότητα, ώστε να υπηρετούν το δόγμα της αποτροπής που είναι υπαρξιακή ανάγκη για τον Ελληνισμό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι αποφάσεις για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων για την Άμυνα της χώρας, όπως και οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στη στρατιωτική θητεία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα με τη συμμετοχή της σε αποστολές όπως η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα ή στη βοήθεια προς την Ουκρανία, υπερασπίζεται αξίες ως μέλος του ΝΑΤΟ και των συμμαχιών της, τις οποίες όμως και η ίδια η χώρα μας πρεσβεύει.

«Πάμε για τα δικά μας συμφέροντα στην Ερυθρά Θάλασσα» ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Η φρεγάτα Ύδρα θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή αμυντική αποστολή «Ασπίδες» και αναμένεται να αναχωρήσει μετά και την τυπική έγκριση της «Ασπίδας» από του Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 19 Φεβρουαρίου. Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που θα συμμετάσχουν, θα έχουν συγκεκριμένη, αξιοπρεπή αντιπαροχή, η οποία ήδη έχει κοστολογηθεί. Αποφεύγοντας να πει ακριβές ποσό, σχολίασε ότι «δεν είναι μακριά» από τα 120 ευρώ την ημέρα, ποσό το οποίο αναφέρεται ως πληροφορία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα διορθωθεί και το «λάθος» με το επίδομα για το στόλο, καθώς δεν ήταν πρόθεση της κυβέρνησης να κατανεμηθεί με τον τρόπο που κατανεμήθηκε.

Ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αυτή αποστολή, ο Υπουργός εξήγησε: «Ποια είναι η χώρα που συνεχώς διακηρύσσει την ανάγκη δημιουργίας αμυντικού βραχίονα της ΕΕ; Ποια είναι η χώρα που έχει περισσότερο από οποιανδήποτε άλλη συμφέρον να υπάρξει αμυντική συνείδηση στην ΕΕ; Και να υπάρχουν ευρωπαϊκές αμυντικές αποστολές; Εμείς δεν είμαστε που τα λέμε πάντοτε αυτά; Για πολύ προφανείς λόγους. Άρα πώς θα το κάνουμε; Με την παλιά λογική "Μπράβο Κολονέλο"; Εμείς θα το ζητάμε να πάνε οι άλλοι; Αυτά δεν γίνονται έτσι».

«Δόγμα μας είναι η αποτροπή» και αυτόν ακριβώς το σκοπό υπηρετεί η απόκτηση των F-35, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μαχητικό και η απόκτησή του «υπηρετεί τη δική μας εθνική αναγκαιότητα. Δεν είναι όπλο που θα αποκτηθεί, επειδή μας το ψιθυρίζει το ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως προς τον αριθμό των αεροσκαφών που θα αποκτηθούν, τόνισε ότι αυτό είναι ζητούμενο, ωστόσο θα είναι έως 40, λαμβάνοντας υπόψη και τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. «Δεν είμαστε έτοιμοι να πετάμε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου από το παράθυρο» είπε. Ως προς το χρόνο, η Ελλάδα θα συγχρονίσει την απόκτησής τους με το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή και τις ανάγκες της χώρας, σημείωσε.

Σχετικά με τη δωρεάν παροχή από τις ΗΠΑ των πολεμικών πλοίων LCS και τις ενστάσεις που εγείρονται σχετικά με τη χρησιμότητά τους, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι «χρειάζονται επιπρόσθετα συστήματα. Μελετάμε εάν μπορούμε να τους τα εγκαταστήσουμε. Αυτά τα πλοία μας ενδιαφέρουν μόνον ως δωρεάν παραχώρηση και ως ενδιάμεση λύση μέχρι εμείς να καταλήξουμε στη φρεγάτα επόμενης γενιάς. Συζητάμε με τους Αμερικανούς και για τη φρεγάτα επόμενης γενιάς, ονομάζεται Constellation. Μιλάμε μόνο για συμπαραγωγή». Συγκεκριμένα, για παραγωγή μέχρι 7 τέτοιων σκαφών σε ελληνικά ναυπηγεία και για δυνατότητα των ελληνικών ναυπηγείων να συντηρούν όχι μόνο τις ελληνικές Constellation αλλά και των ΗΠΑ και οποιασδήποτε άλλης χώρας. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα κρατά ανοιχτές και άλλες επιλογές, σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Η Τουρκία έχει αλλάξει συμπεριφορά, δεν έχει όμως κατά κεραία αλλάξει θέσεις». Συνεχίζει να διατυπώνει παντελώς απαράδεκτες θέσεις, δεν έχει ανακαλέσει το casus belli, το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεχίζει να παριστάνει ότι υφίσταται, ακούμε για τη γαλάζια πατρίδα, σε επίπεδο συμπεριφοράς όμως, υπάρχει μια τεράστια αλλαγή, κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν μας διασφαλίζει ότι τα «ήρεμα νερά» θα έχουν διάρκεια και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο.

Τέλος, μεγάλες αλλαγές έρχονται στη στρατιωτική θητεία. Η διάρκειά της δεν πρόκειται να μειωθεί. Θα υπάρξουν, όμως, συγχωνεύσεις μονάδων, κάλυψη κενών με εφέδρους, επανεκπαιδεύσεις σε τακτά διαστήματα, τηλεκπαίδευση, ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων με τάμπλετ στους φαντάρους και πιστοποιήσεις.

Δείτε την εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένο τον κ. Νίκο Δένδια: