Ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών: Η επιστολική ψήφος των πολιτών στις ευρωεκλογές. Για μια διαδικασία που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, εδώ στην Ελλάδα συζητάμε για τους αναχρονισμούς της αντιπολίτευσης, η οποία τη μια συμφωνούσε και την άλλη διαφωνούσε ανάλογα με το πώς ξυπνούσαν και τι συμφέρει μικροκομματικά τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η επιστολική ψήφος είναι εξαιρετικά χρήσιμη και μάλλον απαραίτητη από εδώ και πέρα σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες στη χώρα μας. Μπορεί σιγά σιγά να αυξήσει τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες. Με μια εξαιρετικά εύκολη και καθόλου γραφειοκρατική διαδικασία, οι Ελληνες του εξωτερικού, αλλά και όποιος πολίτης δεν βρίσκεται στον τόπο όπου έχει τα εκλογικά δικαιώματά του μπορούν να ψηφίζουν με μια επιστολή.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ μπορούν να ψηφίσουν χιλιάδες ηλικιωμένοι που έχουν κινητικά προβλήματα ή δεν μπορούν να μετακινηθούν. Με την επιστολική ψήφο μπορούν να ψηφίσουν χιλιάδες πολίτες που είναι ΑμεΑ. Με την επιστολική ψήφο μπορούν να ψηφίσουν οι Ελληνες ναυτικοί. Αυτοί οι οποίοι ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον πλανήτη και δεν είναι σε θέση να βρίσκονται κοντά στα εκλογικά κέντρα που είναι εγγεγραμμένοι. Με την επιστολική ψήφο επίσης μπορούν να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που ζουν και δουλεύουν μακριά από τα εκλογικά κέντρα στα οποία ψηφίζουν. Μπορούν να ψηφίζουν και άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως για παράδειγμα εμείς οι δημοσιογράφοι, που την ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης τρέχουμε για ρεπορτάζ από το πρωί.
Είναι πολλές οι περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι με την επιστολική ψήφο μπορούν πλέον να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Ανέφερα τα βασικά παραδείγματα κατηγοριών που διευκολύνονται από την επιστολική ψήφο και μπορούν να ψηφίσουν μειώνοντας σημαντικά την αποχή.
Η αλήθεια είναι ότι όταν η κυβέρνηση παρουσίασε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ άλλαξαν χρώματα! Δεν ήξεραν τι να πουν και επιχείρησαν να δικαιολογηθούν καταθέτοντας αστεία επιχειρήματα για να μην το ψηφίσουν. Τελικά δεν το ψήφισαν και, όπως είναι φυσικό, έμειναν εκτεθειμένοι όχι μόνο απέναντι στους πολίτες που διευκολύνονται από τη διαδικασία, αλλά συνολικά απέναντι σε όλους τους ψηφοφόρους που βλέπουν και καταλαβαίνουν ότι η αντιπολίτευση αντιδρά σε ό,τι μεταρρυθμιστικό έρχεται στη Βουλή. Οι μετριοπαθείς πολίτες καταλαβαίνουν ποιο κόμμα θέλει τις αλλαγές και προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και ποια κόμματα βρίσκουν προφάσεις για να μη δώσουν συναίνεση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, ο νόμος της Κεραμέως για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση, ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα. Το γεγονός ότι δεν προέκυψε συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αφαιρεί επιχειρήματα υπέρ της επιστολικής ψήφου. Η αντιπολίτευση έχει δείξει ότι λειτουργεί με μικροκομματικά κριτήρια και αντιφάσεις. Κατά συνέπεια, δεν επηρεάζει κανέναν μετριοπαθή ψηφοφόρο και πολίτη η στάση της αυτή. Η κυβέρνηση πρέπει μετά τις ευρωεκλογές να κάνει το επόμενο βήμα. Θα έχει μπροστά της περίπου 3,5 χρόνια για να φέρει άλλη τροπολογία ώστε να θεσμοθετηθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές. Και θα πρέπει επίσης να αναζητήσει πραγματικές συμμαχίες με ενημέρωση των πολιτών ώστε να πειστεί η κοινωνία. Το ότι απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή επιβεβαιώνει ότι οι πολίτες μπορούν και πρέπει να επιβάλλουν τη λογική στα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνεχίζουν να αρνούνται τις μεταρρυθμίσεις. Μόνο η κοινωνία μπορεί να επιβάλει συναινέσεις. Και αργά ή γρήγορα θα τις επιβάλει γιατί οι πολίτες θέλουν τις αλλαγές και τον εκσυγχρονισμό...