Εδώ και περίπου έναν μήνα, όλοι πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο, ασχολούνται με τις περιβόητες Σπέτσες και την έμπνευση του προέδρου να κάνει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκεί. Το αποτέλεσμα ήταν οι βουλευτές να πάνε για να μη βγουν «αδικαιολογήτως απόντες» και να μετράνε τις ώρες να φύγουν. 

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Στην ουσία ο Κασσελακης, ο οποίος επιμελώς κρύφτηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες ακόμα και κατά τη διάρκεια του δείπνου, μένοντας στο ρεστοράν με σβηστά τα φώτα, ήθελε να γίνει θόρυβος για ένα πολιτικό προϊόν όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η αξία έχει πέσει στο πολιτικό χρηματιστήριο. 

Ο Κασσελάκης μεγάλωσε το χάσμα με τους βουλευτές του, αφού λειτούργησε σαν διευθύνων σύμβουλος πολυεθνικής εταιρείας που ήθελε να χρησιμοποιήσει για τους δικούς του σκοπούς και ως κοινό συμμετοχής τα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Ανάλογες περιπτώσεις συναντά κανείς σε ιατρικά και επιχειρηματικά συνέδρια, με τους καλεσμένους να αποχωρούν παίρνοντας τα… φτηνά δώρα τους. 

Κρυφές αποφάσεις 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσαν τις παρουσιάσεις τους με powerpoint, παρότι ούτε η κεντρική εισήγηση του προέδρου, αλλά ούτε και τα όσα είχαν προετοιμάσει οι ίδιοι, ως αποτέλεσμα του κοινοβουλευτικού έργου τους, έγιναν γνωστά. Αναφορικά με τις προτάσεις νόμων ή άλλα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στη διάρκεια του τριημέρου, οι πληροφορίες μιλούν για οργάνωση στο πλαίσιο της γραμματείας της ΚΟ ώστε να αποφεύγονται τα φάουλ του προσφάτου παρελθόντος. 

Οι δύο γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, ο διευθυντής της ΚΟ, Γιώργος Τσίπρας, η Ρένα Δούρου κ.ά. έμειναν τις λιγότερες ώρες στο νησί, προφανώς για να βγάλουν την… υποχρέωση. Το ίδιο έκανε και ο Παύλος Πολάκης, που κάθισε μόλις ένα 24ωρο στις Σπέτσες και αποχώρησε. 

Αγεφύρωτο χάσμα 

Στην περίπτωση Αυγέρη και Πολάκη υπάρχει παρασκήνιο, αφού όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές προσπάθησαν να κλείσουν τις ρωγμές που είχαν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν. Η προεργασία είχε γίνει τις προηγούμενες ημέρες, αφού η Δώρα Αυγέρη είχε συναντηθεί δημόσια σε γνωστό στέκι με τον Στέφανο Κασσελάκη και στην παρέα προστέθηκε αργότερα και ο διευθυντής του γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης, και η συνάντηση κράτησε περίπου τρεις ώρες. Ανάλογη κίνηση έγινε μέσω του διευθυντή του γραφείου Κασσελάκη Μανώλη Καπνισάκη και προς την πλευρά του Παύλου Πολάκη. 

Πρόσωπα πάντως κοντά στην «προεδρική φρουρά» αφήνουν ανοιχτό το θέμα, σημειώνοντας πως ο Χανιώτης βουλευτής είχε υπογράψει την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πολύ πιο προωθημένη, αφού περιλαμβάνει και την τεκνοθεσία από τις παρένθετες μητέρες για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. 

Ενοχλούν οι «μεσάζοντες» 

Στο μικροσκόπιο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει και οι κινήσεις των «άτυπων εκπρόσωπων» του κόμματος, όπως ο Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καρανίκας. Ο πρώτος είχε καταφερθεί ανοιχτά κατά της Δώρας Αυγέρη και ο δεύτερος κατά της Ελενας Ακρίτα, η οποία δεν ξέχασε την ανάρτηση του άλλοτε συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα με αποτέλεσμα κατά την παραμονή της στις Σπέτσες και σε διάφορες κουβέντες που είχε εκεί, να δείχνει χολωμένη. 

Θυμίζουμε ότι στην ανάρτησή του ο Καρανίκας είχε πει ότι «οι συναντήσεις εργασίας στις Σπέτσες γίνονται για την ουσία της πολιτικής και κομματικής σχέσης της ΚΟ και όχι για τα μάτια του κόσμου και τα ΜΜΕ… Καλοί μου άνθρωποι, ο πρόεδρος καλεί για να γίνει αυτό που κάνει κάθε μεγάλος σοβαρός ζωντανός οργανισμός όταν θέλει να υπάρχει σύσφιξη και όσμωση σχέσεων και ιδεών και γι’ αυτό δεν σας καλεί για να περάσετε τούφα όπως έχετε συνηθίσει, προφανώς για να αντιδράτε έτσι, αλλά για εργασία με ευθύνες και χρεώσεις σε ωραίο περιβάλλον. Γι’ αυτό και θέλει να είστε προετοιμασμένοι με κείμενα και Power point… όσο άγνωστο και αν είναι. Είμαστε στο 2024 και καλό είναι να μαθαίνουμε από την εποχή μας και όχι από το ξεπερασμένο παρελθόν με τα άχρηστα τοτέμ και τα ανούσια ιερά. Είμαστε κόμμα σύγχρονο της Αριστεράς και όχι το ντουλάπι του αναχρονισμού λόγω ιδεολογικής οικειότητας και συνήθειας». Από την πλευρά της η Ελ. Ακρίτα απάντησε: «Δε μας παρατάς, ρε Καρανίκα. Ασχολήσου με τα πόδια της Μενεγάκη κι άσε μας ήσυχους. Που τόσους μήνες με τη διάσπαση έχουμε ξεσκιστεί στη δουλειά και θα μας την πεις κι από πάνω. Ασαπέρα, αγόρι μου». 

Για τον τρόπο συγγραφής κυρίως του Καρανίκα, πολλοί βουλευτές θεώρησαν ότι μπορεί να ήταν τα λεγόμενα του Κασσελάκη, αν μπορούσε να μιλήσει έτσι. Αλλοι υπονόησαν ότι τα υπαγόρευσαν άνθρωποι της «προεδρικής φρουράς». 

Το αν επέτυχαν οι… παρουσιάσεις των Σπετσών θα φανεί τις επόμενες ημέρες, αν στην πορεία προς το Συνέδριο του Φεβρουαρίου εξαλειφθούν πλήρως οι αντιπαραθέσεις και τα αλληλοφαγώματα.