Το καλό κλίμα, τα χαμόγελα και οι φωτογραφίες των Σπετσών αποτελούν ήδη παρελθόν στον ΣΥΡΙΖΑ αφού η εσωκομματική γκρίνια μετατρέπεται και πάλι σε συγκρούσεις και κόντρες μεταξύ στελεχών. Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο και μάλιστα από πρόσωπα που τον στήριξαν όπως ο Παύλος Πολακης, ο Νίκος Παππάς αλλά και ο Διονύσης Τεμπονέρας που επέλεξε να μείνει στο κόμμα. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τα αδείασματα του Στέφανου Κασσελάκη από τον Νίκο Παππά και τον Διονύση Τεμπονέρα σε συνδυασμό με τη σύγκρουση που φαίνεται να υπάρχει -αυτό παραμένει άγνωστο αν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα- με τον Παύλο Πολάκη ανοίγει και πάλι τον ασκό του Αιόλου λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο του κόμματος εντός του Φεβρουαρίου.
Ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υπάρχει κλίμα αμφισβήτησης των κινήσεων του Στέφανου Κασσελάκη απο κορυφαία στελέχη που βλέπουν τις δημοσκοπήσεις και εκτιμούν πως το κόμμα οδεύει ολοταχώς προς την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου χωρίς να αποκλείεται και η… έκπληξη της τέταρτης θέσης. Αυτό που είπε ο Νίκος Παππάς βρίσκει ανταπόκριση σε μεγάλο αριθμό μεταξύ στελεχών του κόμματος. Στην Κουμουνδούρου αποτελεί κοινή διαπίστωση η απουσία οποιασδήποτε δυναμικής και πρόσβασης στην κοινωνία. Πέραν της αδυναμίας κατάρτισης προγραμματικών θέσεων και προτάσεων που να δείχνουν έστω… αληθοφανείς, το πρόβλημα εντοπίζεται, κυρίως, στην καταλληλότητα του επικεφαλής του κόμματος. Το ποσοστό που συγκεντρώνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις δείχνει αδύνατο να αναστραφεί.
Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να προσπαθεί να μειώσει τις εμφανίσεις του –μέσω καμερών– στα πρωινάδικα, αλλά δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα τον καταστήσουν ως πολιτικό πρόσωπο που διεκδικεί την πρωθυπουργία της χώρας. Η σύγκριση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί από την αρχή ένα χαμένο παιχνίδι. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πείσει ούτε αυτούς που δηλώνουν ψηφοφόροι του κόμματος για τις δυνατότητές του να αλλάξει το παιχνίδι. Να βάλει δηλαδή ξανά το κόμμα στις ράγες που οδηγούν στην εξουσία. Και χωρίς τη συγκολλητική αυτή ουσία το κόμμα δείχνει να αποσυντίθεται. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην εσωστρέφεια και υπάρχουν φωνές που αναφέρουν πως στο συνέδριο θα επιχειρηθεί ένα ξεκαθάρισμα, το οποίο μετά τις ευρωεκλογές θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.