Επέστρεψαν χθες το μεσημέρι της Κυριακής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις Σπέτσες, όπου επιχειρήθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη να γίνει μια σύσφιξη των σχέσεων, καθώς και να δημιουργηθεί λίγη θετική δημοσιότητα γύρω από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο δεν είναι όλα τόσο ρόδινα, όσο διαρρέονται. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: ο Στέφανος Κασσελάκης για προφανείς λόγους, φρόντισε να προκαταλάβει την στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, πράγμα που δυσαρέστησε ορισμένους βουλευτές.Οι εν λόγω βουλευτές, δεν δυσαρεστήθηκαν, διότι θεωρείται αυτονόητο ότι θα το υπερψηφίσουν -όπως προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη- αλλά επειδή έχουν προσωπικές επιφυλάξεις για την ολότητα του θέματος. Εξού και το άδειασμα που έγινε στον Στέφανο Κασσελάκη από το ίδιο του το κόμμα, αναφορικά με την κομματική πειθαρχία.

Ενδιαφέρον έχει ότι το άδειασμα στον Στέφανο Κασσελάκη έγινε από την εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, η οποία είναι πρόταση του Παύλου Πολάκη. Ο Παύλος Πολάκης φέρεται να είπε στο κομματικό όργανο ότι έχει δυσκολία να πείσει τους ορεσίβιους ψηφοφόρους του στην Κρήτη. Σε συνέχεια αυτού του επεισοδίου, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε στον Παύλο Πολάκη δημοσίως (για κάτι που είχε πει πίσω από κλειστές πόρτες) ότι «η Αριστερά δεν κρύβεται στα βουνά, αλλά αγωνίζεται». Και μπορεί ο Παύλος Πολάκης τελικά να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, διότι εκ της θέσεως του, δεν έχει και πολλές επιλογές, το πρόβλημα βρίσκεται στους βουλευτές που δεν είναι στην πρώτη γραμμή.

Η κομματική (α)πειθαρχία

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τριήμερο των Σπετσών» έγινε γνωστό ότι η Αθηνά Λινού αμφιταλαντεύεται στο αν θα απέχει, ή αν θα καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Για να το υπερψηφίσει, ούτε λόγος. Μένει λοιπόν να αποδειχθεί εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις για την κυρία Λινού, καθώς ακόμη και η αποχή πλήττει το κύρος του Στέφανου Κασσελάκη, αφενός ως αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ως προσωπικότητα αφετέρου. Ιδίως εφόσον αυτή η στάση δεν συνοδευτεί με διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ασχέτως του τι προβλέπει, ή δεν προβλέπει το καταστατικό του κόμματος, η κομματική (α)πειθαρχία έχει ως αποτέλεσμα την διαγραφή του βουλευτή. Κρίνοντας κανείς από τα χαμόγελα της «οικογενειακής φωτογραφίας» που έβγαλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες, μάλλον ο Στέφανος Κασσελάκης προτίθεται να «χάσει αυτή τη μάχη», προκειμένου να «κερδίσει τον πόλεμο» που θα του γίνει την επαύριο των Ευρωεκλογών. Όμως, οι «χαμένες μάχες» αρχίζουν και αθροίζονται, ενώ τίποτα δεν εξασφαλίζει την επιείκεια των «δελφίνων» προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, στο ενδεχόμενο κακού αποτελέσματος στις Ευρωεκλογές.