Σε ένα περίεργο άδειασμα κατά του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε ο αναπληρωτής γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Ντόρα Κουτροκόη και Νίκο Υποφάντη. Κληθείς να κάνει έναν απολογισμό στο «τριήμερο των Σπετσών», ο κύριος Βασιλειάδης υπεραμύνθηκε της επιλογής του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας ότι ήταν σωστό το μέρος, καθώς και ο χρόνος που διεξήχθη αυτό το τριήμερο. Τεκμηριώνοντας αυτή τη θέση περαιτέρω, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε ανάγκη, καθώς έχει περάσει μια δύσκολη περίοδο με την διπλή συντριβή στις εθνικές εκλογές, την αλλαγή ηγεσίας από τον Αλέξη Τσίπρα στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς και την διάσπαση -την οποία αποκάλεσε τραγελαφική- λέγοντας ότι «κανένας δεν κατάλαβε για ποιον λόγο έγινε», ενώ παράλληλα προσέθεσε το σκωπτικό σχόλιο «και για αυτό αποτυπώνεται και δημοσκοπικά, στα νούμερα αυτών που έφυγαν». Δηλητηριώδης ο κύριος Βασιλειάδης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως η τοποθέτηση του Γιώργου Βασιλειάδη, ότι «ένα από τα συμπεράσματα που είναι ότι κοινοβουλευτικά τουλάχιστον, έχει παραχθεί πολύ μεγαλύτερο έργο, απ' ό,τι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, που είχαμε και υπερδιπλάσια κοινοβουλευτική ομάδα», η οποία είναι σαφέστατη μομφή προς τον Αλέξη Τσίπρα, ασχέτως εάν ερωτηθείς σε δεύτερο χρόνο, δήλωσε ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Όταν συγκρίνεις μετρήσιμα στοιχεία, -όπως για παράδειγμα ο όγκος του κοινοβουλετικού έργου- σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο ήταν άλλος αρχηγός, καθώς και με τον αριθμό των βουλευτών, ο οποίος ήταν υπερδιπλάσιος, σε κάθε περίπτωση μέμφεσαι τις διοικητικές ικανότητες του αρχηγού.
Αυτό που μένει να αποδειχτεί, είναι το κατά πόσο πρόκειται για απόπειρα προφύλαξης του Στέφανου Κασσελάκη, για το ενδεχόμενο μιας κακής εκλογικής επίδοσης στις ευρωεκλογές - που στη συγκεκριμένη περίπτωση, διακινείται το σενάριο επιστροφής Αλέξη Τσίπρα-, ή αν πρόκειται για κατά μόνας φιλοφρονήσεις, προκειμένου κάποια στελέχη να αποκτήσουν την εύνοια του νυν προέδρου. Σε κάθε περίπτωση, το timing είναι ύποπτο, καθώς ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο οποίος εκτελούσε χρέη διπλωματικού συμβούλου του Στέφανου Κασσελάκη, εγκατέλειψε πρόωρα τη θέση, για την οποία είχε συμφωνηθεί ότι θα κάλυπτε για περίπου ένα έτος. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.
Η δήλωση του Γιώργου Βασιλειάδη
Ντόρα Κουτροκόη: «Κάμφθηκαν οι ενστάσεις, περί τοποθεσίας και που πήγατε στις Σπέτσες και τα λοιπά, θεωρείτε δηλαδή ότι τελικώς ότι ήταν ένα δημιουργικό τριήμερο για το κόμμα σας».
Γιώργος Βασιλειάδης: «Νομίζω ότι εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι ήταν και σωστό το μέρος και κυριότερα, ήταν σωστός ο χρόνος. Το κόμμα έχει περάσει μέσα από μια δύσκολη περίοδο. Ήταν ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα, υπήρξε αλλαγή στην ηγεσία, υπήρξαν τα τραγελαφικά που συνέβησαν μετά - μια διάσπαση που κανένας δεν κατάλαβε για ποιον λόγο έγινε και για αυτό αποτυπώνεται και δημοσκοπικά, στα νούμερα αυτών που έφυγαν. Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόταν μια προσπάθεια αναστοχασμού -και το κυριότερο απ' όλα- να δούμε τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και ξέρετε, τα συμπεράσματα εδώ ήταν σπουδαία. Δηλαδή, η κοινοβουλευτική παραγωγή-»
Νίκος Υποφάντης: «Μισό λεπτό κύριε Βασιλειάδη. Όλα αυτά καλά που γίνανε στις Σπέτσες, εξαιρετικά, να βρεθεί όλη η κοινοβουλευτική ομάδα, ο αρχηγός ως επικεφαλής. Είθισται στα κόμματα τα οποία απευθύνονται στην κοινωνία, να ανοίγει ένα κύκλωμα και να ακούμε τουλάχιστον την αρχική εισήγηση. Ούτε αυτό δεν είδαμε».
Γιώργος Βασιλειάδης: «Αυτό γίνεται στις κανονικές συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, τις τυπικές-»
Νίκος Υποφάντης: «Δεν ήταν αυτή κανονική αυτή συνεδρίαση;»
Γιώργος Βασιλειάδης: «-όχι, ο σκοπός αυτού του διημέρου ήταν διαφορετικός. Ήταν να φύγουμε από τις στείρες εκδοχές μιας συνεδρίασης, που υπάρχει μια εισήγηση, η οποία τελικά απασχολεί το σύνολο της κοινής γνώμης και μετά πάμε σε μια αδιάφορη διαδικασία. Ο σκοπός ήταν να δούμε ανά τομέα δουλειάς. Το που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή - και ένα από τα συμπεράσματα που είναι ότι κοινοβουλευτικά τουλάχιστον, έχει παραχθεί πολύ μεγαλύτερο έργο, απ' ό,τι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, που είχαμε και υπερδιπλάσια κοινοβουλευτική ομάδα και το κυριότερο, να δούμε πώς εντάσσουμε αυτά που λέμε σαν κόμμα, μέσα στις κοινοβουλευτικές μας πρωτοβουλίες, πώς θα κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, με δυο πτυχές. Το ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης είναι να σχολιάζεις, ή να κριτικάρεις, ή να συμπληρώσεις τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Από την άλλη όμως, το πιο σημαντικό είναι να έρθεις με καινούριες δικές σου προτάσεις, με καινούριες πρωτοβουλίες».