Δεν μπορούν να αποδεχθούν την πανωλεθρία που υπέστησαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι ο λαός, η πλειοψηφία των πολιτών γύρισε την πλάτη στην τοξικότητα και τον ακραίο λαικισμό. Και αναζητούν τα αίτια της συντριπτικής ήττας στην ψυχοπαθολογία επιρρίπτοντας ευθύνες στους πολίτες.

Ο ένας, ο Νίκος Ξυδάκης μίλησε για σύνδρομο της Στοκχόλμης, αυτό δηλαδή που το θύμα μιας απαγωγής ερωτεύεται, ταυτίζεται, συντάσσεται με τον απαγωγέα με όλο του το είναι. Ο άλλος, ο Δημήτρης Βίτσας, που δεν εξελέγη καν βουλευτής, ανακάλυψε πως φταίει ο Covid και ο εγκλεισμός των πολιτών την περίοδο που η πανδημία χτυπούσε κόκκινο σε όλο τον πλανήτη και το κόμμα του, με μπροστάρη τον Αλέξη Τσίπρα, καλούσε σε πορείες δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει και το… ρίσκο.

Η αναζήτηση των αιτιών της ήττας σε ψυχοπαθολογικούς λόγους και προβλήματα των άλλων, του λαού, της μάζας δηλαδή, που δεν ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη ΝΔ δείχνει ακριβώς την κατάσταση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου και την οποία αποτύπωσε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εμφανίσθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για να επαναλάβει το αφήγημα ότι αν η Νέα Δημοκρατία λάβει ανάλογα ποσοστά με αυτά της 21ης Μαίου τότε κινδυνεύει η… Δημοκρατία.

Όταν κάποιος αδυνατεί να καταλάβει τι συνέβη και φτάνει στο σημείο να αναζητεί απαντήσεις μέσα από εκτιμήσεις όπως αυτές των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι έτοιμος να επαναλάβει τα λάθη του. Πολύ δε περισσότερο όταν επιλέγεται η μέθοδος του σιωπητηρίου και μπαίνουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και κανένας άλλος, αποτυπώθηκε αυτή η κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με τις αναφορές του προέδρου του κόμματος στον… μπαμπούλα της δεξιάς και με την επανάληψη των fake news όπως για παράδειγμα αυτό για τη δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού ή των εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών που έρχονται. Και με επανάληψη των τραγικών θέσεων περί καθεστώτος και άλλων τινών…