Ούτε απέσυρε ούτε ανασκεύασε τον χαρακτηρισμό ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, ότι μέρος των πολιτών που ψήφισαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου διακατέχονται από «ομίχλη στα μυαλά» και «σύνδρομο της Στοκχόλμης».

Σε νέα του τοποθέτηση ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι χαρακτηρισμός εκάστου των εκλογέων, αλλά είναι μια προσέγγιση πώς λειτουργούν οι πληθυσμοί». Επιχειρώντας, μάλιστα, να δικαιολογήσει τις φράσεις που χρησιμοποίησε, επικαλέστηκε την ιστορική φράση του 1989 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι «η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο» και τότε, όπως είπε, «σχολιαζόταν με πολιτικούς όρους».

Με άλματα σκέψης έφτασε να κάνει απίστευτους παραλληλισμούς λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μια συζήτηση που γίνεται πάνω σε μια ιστορική φάση που περνάμε τώρα που έχουμε ένα ιστορικό αποτέλεσμα που προσπαθείς να ερμηνεύσεις πώς ψηφίζει, πώς τα βλέπει ο λαός, πώς ψήφισαν για παράδειγμα οι Βραζιλιάνοι στις παραγκουπόλεις τον Μπολσονάρου που αποδείχθηκε ο δήμιός τους και πώς ψήφισε η εργατική τάξη τον Τραμπ».

«Δεν υπάρχει μια εξήγηση, αλλά βλέπουμε ότι πολύς κόσμος που το συμφέρον του μπορεί να είναι σε μια άλλη πολιτική πρόταση να ψηφίζει διαφορετικά, δικαίωμά του, και αυτό είναι το νόημα της εκλογής, αλλά είναι και ένας τρόπος να κρίνουμε», πρόσθεσε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι υπάρχει «ομίχλη στο μυαλό» κάποιων εκ των ψηφοφόρων, ο Νίκος Ξυδάκης απάντησε ότι «για ένα μέρος των ανθρώπων δεν ξέρω τι να πω, υπάρχει προπαγάνδα, συσκότιση, είναι η Ελλάδα στο 107 για την ενημέρωση, δεν υπάρχει συζήτηση και ζύμωση και αυτό εκτός από την τεράστια ευθύνη των μέσων είναι και μια τεράστια ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που δεν κάνουν τις συζητήσεις και τις επεξηγήσεις των προγραμμάτων τους».