Λες και δεν πέρασε μια μέρα. Λες και την προηγούμενη Κυριακή δεν έγιναν εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε «δημοκρατική πανστρατιά» κόντρα στη «δεξιά» με επανάληψη της καταστροφολογίας. Με σημαία τις «μαύρες αγκινάρες» και το πρόγραμμα (που δεν κατάλαβε ο λαός) ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης για να… κυβερνήσει. Το μήνυμα εστάλη, οι παραλήπτες απουσίαζαν.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε απλά για να επιβεβαιώσει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβαν τίποτα. Δεν πήραν κανένα μήνυμα. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη της ήττας, αλλά όπως φαίνεται στο ηθικό του… λεξιλόγιο μεταφράζεται σε ευθύνη της κοινωνίας, των πολιτών που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία δηλαδή, στα μέσα ενημέρωσης, στην ελίτ που τον καταδιώκει, στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν συλλογικότητα.

Υιοθετώντας πλήρως τη λογική των… παραπλανημένων πολιτών, δήλωσε πως θα τους μεταπείσει, κάλεσε τους δημοκρατικούς πολίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και όχι άλλα κόμματα και έριξε στο παιχνίδι τον μπαμπούλα της δεξιάς. Όλα όσα οι πολίτες καταψήφισαν μαζί με το καταστροφικό του πρόγραμμα που οδηγεί, εάν ποτέ εφαρμοστεί, σε νέα μνημόνια.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε μια ευθύνη. Ότι δεν κατάφερε να περάσει στους πολίτες τα ψεκασμένα σενάρια και αφηγήματα και να τους πείσει πως ζουν στη χώρα της «μαύρης αγκινάρας», της καταστροφής και της πείνας, της φτώχειας και της ανέχειας.

Οι αναφορές του στη δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού, στους δήθεν εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς και σε όλα όσα υποστήριζε πριν από την πανωλεθρία της Κυριακής της 21ης Μαΐου δείχνουν με σαφήνεια πως άλλο αφήγημα στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε υπάρχει ούτε και μπορεί να διαμορφωθεί το προσεχές διάστημα. Με μόνη διαφορά αυτό της θυματοποίησης του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα που τον χτυπούν τα… συμφέροντα, οι πολιτικοί αντίπαλοι, ακόμη και αυτοί που τους έτεινε χείρα… φιλίας.

Στη γραμμή… Καρτερού

Τα είπε άλλωστε και ο ίδιος, ο οποίος ουσιαστικά κινήθηκε στη γραμμή… Καρτερού, όπως αυτή καταγράφηκε στο άρθρο του συνεργάτη του με τίτλο: «Όμως εγώ δεν αποδέχθηκα την ήττα…» Κήρυξε τη λήξη του… πένθους, σήμανε συναγερμό μάχης για εκλογική… νίκη στις 25 Ιουνίου και τόνισε ότι έχει ευθύνη και υποχρέωση απέναντι στην ιστορία και την κοινωνία που, όπως υποστήριξε, «βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο συντηρητικής παλινόρθωσης».

«Δεν είναι αρνητικό μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αν επαναληφθεί αυτός ο συσχετισμός» είπε για το αποτέλεσμα των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής, υποστηρίζοντας πως «θα έχουμε μια απολύτως παντοδύναμη κυβέρνηση. Λευκή επιταγή σε μια παράταξη που δεν κρύβει τις προθέσεις της».

Και έφτασε στο ακραίο σημείο και πάλι να μιλήσει για «ανωμαλία στη λειτουργία της δημοκρατίας» αν έχει ισχυρή αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εφαρμόσει την ατζέντα για τα κοινωνικά δικαιώματα προχωρώντας και σε αλλαγή συντάγματος (κάτι που γνωρίζει πως δεν μπορεί να γίνει από τη νέα Βουλή που θα προκύψει).