Με άλματα λογικής ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να καταγράψει τα αίτια της εκλογικής συντριβής. Μολονότι ανέλαβε το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης, άμεσα φρόντισε να την επιστρέψει στους «συντρόφους» του κατηγορώντας τους για παλινωδίες, άστοχες δηλώσεις και έλλειψη αντίληψης της κοινωνίας.

Παραβλέποντας όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι Έλληνες επέλεξαν με θετικά κριτήρια τη Νέα Δημοκρατία (θετική ψήφος) υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να επιβάλλει –λόγω της μιντιακής της υπεροπλίας όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας– τη δική της ατζέντα, «την ατζέντα του φόβου». Επιβεβαίωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ότι αδυνατεί να αντιληφθεί ακόμα και σήμερα τους λόγους που τον οδηγούν αργά ή γρήγορα στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Και φρόντισε να «ντύσει» τους ισχυρισμούς του με σωρεία ψευδών στοιχείων παρουσιάζοντας την κυβέρνηση ως οδοστρωτήρα διάλυσης της κοινωνίας.

Φυσικά, πάντα κατά τον Τσίπρα, μεγάλη είναι η ευθύνη και των λοιπών προοδευτικών δυνάμεων που επιτέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπηρέτησαν την απλή αναλογική. «Η συνεχής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων μείωνε την αξιοπιστία της πρότασής μας» είπε αναφερόμενος στις πάσης φύσεως κυβερνήσεις που πρότεινε.

Εντοπίζοντας ακόμα και εμφυλίους (!) έφτασε στην τρίτη αιτία για να καταχεριάσει τους συντρόφους του για την εικόνα του κόμματος η οποία δεν εξέπεμπε συνοχή. «Παλινωδίες, άστοχες δηλώσεις και έλλειψη αντίληψης» χρέωσε στα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Εγκαταλείποντας τις προοδευτικές δυνάμεις, πλέον απευθύνεται στους προοδευτικούς πολίτες... Καλά θα πάει κι αυτό...

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ