Κάθε πιθανή και απίθανη εξήγηση αναζητούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να πείσουν τους ψηφοφόρους τους και να πειστούν οι ίδιοι ότι η εκλογική συντριβή τους δεν ήταν φυσιολογική. 

Μετά τον Νίκο Ξυδάκη, ο οποίος μίλησε για το Σύνδρομο της Στοκχόλμης και για «ομίχλη στα μυαλά» ήρθε ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος βρήκε την απάντηση στην επιστήμη της ψυχολογίας και όχι στην έλλειψη προγράμματος, στην κακή στρατηγική και στην τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βίτσας, λοιπόν, απέδωσε την ήττα στην αλλαγή που έφερε στην ψυχολογία των πολιτών η περίοδος των lockdown για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

Μιλώντας στο Action24, o κ. Βίτσας, ο οποίος χθες είχε αποδώσει ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, άλλαξε γνώμη και διέγνωσε ότι αυτό που έφταιγε ήταν ο εγκλεισμός την περίοδο της πανδημίας. «Καταρχάς υπάρχει η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα. Θα έλεγε κανένας ότι έχει την ουσία της αυτοκριτικής, αν το ψάξεις όμως θα βγουν και άλλα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα δεν μετρήσαμε την επίδραση στην ψυχολογία της κοινωνίας και στην πολιτική κατάσταση της κοινωνίας, του εγκλεισμού. Λέω εγώ ένα παράδειγμα τώρα» είπε και πρόσθεσε: «μπορεί να έπαιξε ρόλο ο εγκλεισμός με έναν απλοϊκό τρόπο. Βίωσε μία άλλη λογική όλος ο πληθυσμός, οπότε η λέξη σταθερότητα, σταθερή κυβέρνηση περνούσε πολύ πιο εύκολα».