«Απασφάλισε» χθες το βράδυ ο Κώστας Ζαχαριάδης, σε εκπομπή του Action 24 με τον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο και «κατσάδιασε» τον Ευάγγελο Αντώναρο και τον Θανάση Οικονόμου, οι οποίοι σε δηλώσεις τους κατέκριναν τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Γιώργο Βασιλειάδη, επειδή με τη σειρά τους εκείνοι αποδοκίμασαν την δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, αναφορικά με τους «υπουργούς που σκοτώνουν». Κληθείς ο κύριος Ζαχαριάδης να σχολιάσει και την -καταφανώς αποτυχημένη- απόπειρα για «damage control» από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, με τον παραλληλισμό με το «παγωτό που σκοτώνει», ο κύριος Ζαχαριάδης είπε ότι «εγώ δεν έχω κανένα λόγο να σχολιάσω μια δήλωση του κυρίου Σπηλιωτόπουλου. Ο κύριος Σπηλιωτόπουλος δεν έχει θεσμικό ρόλο. Δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ», για να συνεχίσει λέγοντας «εγώ είμαι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλει ο κύριος Σπηλιωτόπουλος, μπορεί να σχολιάζει τις δικές μου δηλώσεις. Είναι ένας σύμβουλος επικοινωνίας, ο οποίος έχει μια επαγγελματική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, από που κι ως που, ο κύριος Σπηλιωτόπουλος - θα βγω εγώ, μέλος της πολιτικής γραμματείας, πρώην βουλευτής, υποψήφιος Δήμαρχος στην Αθήνα, να σχολιάσω τη δήλωση του συμβούλου επικοινωνίας;».
Μια εσάνς του «ξέρεις ποιος είμαι 'γω, ρε;» την είχε η συγκεκριμένη δήλωση του κυρίου Ζαχαριάδη. Βλέπετε, κύριε Σπηλιωτόπουλε, δεν είστε όλοι «ίσα κι όμοια»! Στη συνέχεια ο κύριος Ζαχαριάδης είπε «Εγώ δεν έχω ακούσει φράση με παγωτό να "σκοτώνει". Έχω ακούσει για το πολύ καλό παγωτό, άλλη φράση. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ο καθένας επειδή έχουμε και σε έναν μήνα εκλογές, να οριστεί και να περιοριστεί στο αντικείμενο που του έχει τεθεί, από τα συλλογικά όργανα». Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα θέλαμε να την πει την φράση που έχει ακούσει ο κύριος Ζαχαριάδης, αλλά παρά ταύτα, λίγο έλλειψε να αποκαλέσει τον Άρη Σπηλιωτόπουλο «ταπεινό υπαλληλίσκο, που βγαίνει από τα χωράφια του».
Το «κατσάδιασμα» Αντώναρου και Οικονόμου
Σαφώς, δεν χαρίστηκε ο Κώστας Ζαχαριάδης σε Ευάγγελο Αντώναρο και Θανάση Οικονόμου, καθώς όπως είπε «έρχομαι στο τελευταίο που αναφερθήκατε, στη δήλωση του κυρίου Οικονόμου και του κυρίου Αντώναρου. Πραγματικά, τις βρίσκω και ακατανόητες και προβληματικές και, βαθύτατα προσβλητικές. Υπάρχουν όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν έχει κάποιος πρόβλημα με τον Ζαχαριάδη, δεν βγαίνει στην τηλεόραση να πει "με τα δυο-τρία-πέντε-εφτά πόδια εντός, ή εκτός". Υπάρχει επιτροπή δεοντολογίας. Είναι ο κύριος Οικονόμου, στην επιτροπή δεοντολογίας; Είναι ο κύριος Αντώναρος, στην επιτροπή δεοντολογίας; Δηλαδή, να είμαστε κάπου και προσεκτικοί. Ο κύριος Αντώναρος έφυγε, 20 χρόνια πριν από ένα κόμμα, το οποίο χρεοκόπησε την Ελλάδα και ήρθε σε ένα κόμμα το οποίο έβγαλε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Δηλαδή, θέλει μια προσοχή, απέναντι στους ανθρώπους που βρήκε μέσα σε αυτό το κόμμα. Και το λέω εγώ που είμαι πάντα υπέρ των ανοιγμάτων, των διευρύνσεων και τα λοιπά. Το ίδιο και για τον κύριο Οικονόμου. Δηλαδή, όταν εγώ πήγα το 2002 στα γραφεία της νεολαίας Συνασπισμού, τον Βασιλειάδη βρήκα μέσα.». Αν μάλιστα έλεγε για τον κύριο Αντώναρο, ότι είναι «μουσαφίρης» -όπως αποκαλούσε προτού διαγραφεί από τη ΝΔ, τον Άδωνι Γεωργιάδη-, θα το είχε τερματίσει! Ελπίζουμε την επόμενη φορά, να το θυμηθεί και να το αναφέρει!
Στη συνέχεια ο κύριος Ζαχαριάδης είπε «θέλω να πιστεύω ότι τα όργανα του κόμματος και το γραφείο τύπου, θα αποκηρύξει και θα διορθώσει αυτή τη βαθύτατα προβληματική δήλωση. Και ο ίδιος πρέπει ταχύτατα, είτε στα social media, είτε οπουδήποτε αλλού, να βγει να παραδεχτεί το λάθος του, να ζητήσει συγγνώμη και να το διορθώσει. Ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ -τα κόμματα δηλαδή, στα οποία είμαι από τα 18 μου- ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2004 και μετά, δεν είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με προγραφές. Και δεν έχει κανένας δικαίωμα, να βγαίνει και να λέει ότι ο Α ή ο Β, είναι μέσα στο κόμμα» για να προσθέσει αργότερα, ότι μόνο η επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος έχει αυτό το δικαίωμα, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε «ούτε ο πρόεδρος δεν έχει αυτό το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ο πρόεδρος», αφήνοντας μια κάπως πιο διακριτική αιχμή στον Στέφανο Κασσελάκη. Ενδιαφέρον όμως έχει η προτροπή του Κώστα Ζαχαριάδη, να καλέσει η επιτροπή δεοντολογίας τα δυο αυτά στελέχη, καθώς όπως είπε «Αν έχει πρόβλημα, πρέπει να πάει εκεί. Αλλιώς ο ίδιος δημιουργεί πρόβλημα. Και ο ίδιος πρέπει να πάει στην επιτροπή δεοντολογίας, να εξηγήσει γιατί έκανε αυτή την τοποθέτηση». Μένει να φανεί εάν πράγματι τα συγκεκριμένα στελέχη θα κληθούν πράγματι από την επιτροπή δεοντολογίας, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, ή εάν δεν θα συμβεί απολύτως τίποτε, επιβεβαιώνοντας την πλήρη επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη, στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη
Γιώργος Πιέρρος: «Είδα τον κύριο Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος έχει έναν επικοινωνιακό ρόλο - θέλω να ρωτήσω εσάς κύριε Ζαχαριάδη, για αυτή τη φράση που τη δικαιολόγησε με αυτόν τον τρόπο που ανέφερε ο κύριος Ρωμανός, ο κύριος Σπηλιωτόπουλος, ότι "το παγωτό σκοτώνει", σε σχέση με τους υπουργούς που είχε αναφέρει ο κύριος Κασσελάκης. Αυτό είναι το ερώτημα, να μου πείτε δηλαδή εάν εσείς συμφωνείτε και αν αυτό που είπε ο κύριος Σπηλιωτόπουλος σας εκφράζει και είναι η γραμμή του κόμματος. Και το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω σαν υποερώτημα, γιατί είστε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι εκεί από τα πολύ δύσκολα, από όταν ήταν ένα πολύ μικρό κόμμα, μέχρι όταν έγινε μεγάλο κόμμα και κυβέρνηση, είναι αν νιώθετε ότι υπάρχουν κάποιοι στο κόμμα σας, που είναι με το ενάμισι πόδι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει κάνει μια δήλωση ο κύριος Θανάσης Οικονόμου και είπε για τον πρώην υπουργό, τον κύριο Σπίρτζη, ότι "είναι με ενάμισι πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις επικρίσεις σε Κασσελάκη" και είπε το ίδιο για τον κύριο Βασιλειάδη, τον πρώην αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι επίσης με το ενάμισι πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Χθες εδώ ο κύριος Αντώναρος, είπε ότι "ανήκουν στο παλιό", ότι ουσιαστικά είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ με έναν τρόπο, ο κύριος Βασιλειάδης και ο κύριος Σπίρτζης. Τελικά, υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι ουσιαστικά εντός του κόμματος;»
Κώστας Ζαχαριάδης: «Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να σχολιάσω μια δήλωση του κυρίου Σπηλιωτόπουλου. Ο κύριος Σπηλιωτόπουλος δεν έχει θεσμικό ρόλο. Δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ».
Γιώργος Πιέρρος: «Αφού είναι».
Κώστας Ζαχαριάδης: «Όχι, δεν είναι. Εγώ είμαι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλει ο κύριος Σπηλιωτόπουλος, μπορεί να σχολιάζει τις δικές μου δηλώσεις. Είναι ένας σύμβουλος επικοινωνίας, ο οποίος έχει μια επαγγελματική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, από που κι ως που, ο κύριος Σπηλιωτόπουλος - θα βγω εγώ, μέλος της πολιτικής γραμματείας, πρώην βουλευτής, υποψήφιος Δήμαρχος στην Αθήνα, να σχολιάσω τη δήλωση του συμβούλου επικοινωνίας;»
Γιώργος Πιέρρος: «Το "παγωτό που σκοτώνει", είναι -»
Κώστας Ζαχαριάδης: «Θα σας πω για αυτό. Εγώ δεν έχω ακούσει φράση με παγωτό να "σκοτώνει". Έχω ακούσει για το πολύ καλό παγωτό, άλλη φράση. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ο καθένας επειδή έχουμε και σε έναν μήνα εκλογές, να οριστεί και να περιοριστεί στο αντικείμενο που του έχει τεθεί, από τα συλλογικά όργανα. Έρχομαι στο τελευταίο που αναφερθήκατε, στη δήλωση του κυρίου Οικονόμου και του κυρίου Αντώναρου. Πραγματικά, τις βρίσκω και ακατανόητες και προβληματικές και, βαθύτατα προσβλητικές. Υπάρχουν όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν έχει κάποιος πρόβλημα με τον Ζαχαριάδη, δεν βγαίνει στην τηλεόραση να πει "με τα δυο-τρία-πέντε-εφτά πόδια εντός, ή εκτός". Υπάρχει επιτροπή δεοντολογίας. Είναι ο κύριος Οικονόμου, στην επιτροπή δεοντολογίας; Είναι ο κύριος Αντώναρος, στην επιτροπή δεοντολογίας; Δηλαδή, να είμαστε κάπου και προσεκτικοί. Ο κύριος Αντώναρος έφυγε, 20 χρόνια πριν από ένα κόμμα, το οποίο χρεοκόπησε την Ελλάδα και ήρθε σε ένα κόμμα το οποίο έβγαλε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Δηλαδή, θέλει μια προσοχή, απέναντι στους ανθρώπους που βρήκε μέσα σε αυτό το κόμμα. Και το λέω εγώ που είμαι πάντα υπέρ των ανοιγμάτων, των διευρύνσεων και τα λοιπά. Το ίδιο και για τον κύριο Οικονόμου. Δηλαδή, όταν εγώ πήγα το 2002 στα γραφεία της νεολαίας Συνασπισμού, τον Βασιλειάδη βρήκα μέσα. Και έρχεται ο Οικονόμου -»
Γιώργος Πιέρρος: «Αλλά λέει, τώρα δεν είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ -»
Κώστας Ζαχαριάδης: «Πώς το λέει; Μα, δεν έχει καμία θεσμική ιδιότητα. Και θέλω να πιστεύω ότι τα όργανα του κόμματος και το γραφείο τύπου, θα αποκηρύξει και θα διορθώσει αυτή τη βαθύτατα προβληματική δήλωση. Και ο ίδιος πρέπει ταχύτατα, είτε στα social media, είτε οπουδήποτε αλλού, να βγει να παραδεχτεί το λάθος του, να ζητήσει συγγνώμη και να το διορθώσει. Ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ -τα κόμματα δηλαδή, στα οποία είμαι από τα 18 μου- ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2004 και μετά, δεν είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με προγραφές. Και δεν έχει κανένας δικαίωμα, να βγαίνει και να λέει ότι ο Α ή ο Β, είναι μέσα στο κόμμα. Και επειδή έχουμε σε έναν μήνα εκλογές, τρέχουμε, μιλάμε με κόσμο, ανεβάζουμε τη συσπείρωσή μας, θα πάμε πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις. Πού αποσκοπεί δηλαδή, αυτό το κλίμα; Έχουμε "κομματόμετρο"; Συνιστώ ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση από όλους και συσπείρωση -»
Γιώργος Πιέρρος: «Άρα δεν είναι εκτός αυτά τα στελέχη, λέτε».
Κώστας Ζαχαριάδης: «Μα προφανώς και όχι. Αυτοί είναι άνθρωποι που έχουν δώσει -»
Γιώργος Πιέρρος: «Εντάξει, αλλά όταν ο κόσμος ακούει μια τον Αντώναρο, μια τον Οικονόμου, να λέει ότι είναι εκτός, μπορεί να καταλάβει ότι είναι εκτός, για αυτό ρωτάω».
Κώστας Ζαχαριάδης: «Αυτοί έχουνε δώσει τη ζωή τους για αυτό το κόμμα. Ο Βασιλειάδης, εγώ τον ξέρω από 18 χρονών, τον Σπίρτζη τον γνώρισα το 2015. Και πολλοί άλλοι. Και εν πάση περιπτώσει, ανεξάρτητα αν υπάρχει μια άποψη σε ένα θέμα, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το παίζει δικαστής, σε δημοκρατικό κόμμα. Και της Αριστεράς. Και προοδευτικό».
Γιώργος Πιέρρος: «Σας ρώτησα, γιατί ξέρετε, ο κόσμος δεν ξέρει ποια θεσμική ιδιότητα έχει ο καθένας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακούει "στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ", άρα για να το λέει αυτός, είναι εκτός».
Κώστας Ζαχαριάδης: «Αν υπάρχει θέμα, ο μόνος ο οποίος έχει δικαίωμα να λέει ποιος είναι εντός, ή εκτός, δεν είναι - ούτε ο πρόεδρος δεν έχει αυτό το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ο πρόεδρος».
Γιώργος Πιέρρος: «Αλλά; Ποιος το έχει;»
Κώστας Ζαχαριάδης: «Η επιτροπή δεοντολογίας. Πάει εκεί, λέμε "παιδιά, έχουμε πρόβλημα με τον Ζαχαριάδη". "Μάλιστα, του αφαιρούμε την κομματική ιδιότητα". Αν έχει πρόβλημα, πρέπει να πάει εκεί. Αλλιώς ο ίδιος δημιουργεί πρόβλημα. Και ο ίδιος πρέπει να πάει στην επιτροπή δεοντολογίας, να εξηγήσει γιατί έκανε αυτή την τοποθέτηση».