Η φαινομενικά οριακή αποδοχή (17-16) της πρότασης Κασσελάκη να αντικαταστήσει τον Σωκράτη Φάμελλο με τον Νίκο Παππά στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μοιραία επιταχύνει το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και τονίζω τη λέξη «φαινομενική», διότι επί της ουσίας όλοι γνωρίζουν ότι η πρόταση του ευειδούς προέδρου για τις αντικαταστάσεις προσώπων δεν θα περνούσε εάν ήταν παρόντα και τα 35 μέλη της ΚΟ, δηλαδή εάν ήταν παρών ο Αλέξης Τσίπρας και είχε αναλάβει και τυπικά καθήκοντα η Πόπη Τσαπανίδου. Πρόεδρος με αυτήν την ισχνή πλειοψηφία δεν μπορεί να αντέξει για πολύ.

Ο μέσω zoom αιφνιδιασμός που επεδίωξε ο Στέφανος Κασσελάκης από τα Χανιά όπου παραθερίζει μετά του συζύγου του οργανώνοντας το τετραήμερο γαμήλιο γλέντι τους, δεν του βγήκε. Και μάλιστα είναι απορίας άξιον ποιος τον συμβούλευσε να προβεί σε μια τέτοια απονενοημένη κίνηση. Μια κίνηση που δείχνει –αν μη τι άλλο– απειρία και περίσσεια αφέλεια. Οπως διαδίδεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, μέχρι την ανακοίνωση όλων των ονομάτων στη συνεδρίαση της ΚΟ της Τρίτης, ούτε οι στενοί συνεργάτες, με εξαίρεση τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Μανώλη Καπνισάκη, γνώριζαν όλες τις αλλαγές.

Και μπορεί τα φώτα να έπεσαν πάνω στην αλλαγή του προέδρου, λόγω του θορύβου της μη παραίτησης Φάμελλου, ο Κασσελάκης προχώρησε και στην αντικατάσταση της θέσης που κατείχε ο Παύλος Πολάκης, που σημαίνει ότι αφενός κλιμακώνει τη στάση του απέναντι στον «αψύ» Κρητικό, αφετέρου κλείνει οριστικά κάθε σενάριο επιστροφής του.