Oσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι έχει απομακρυνθεί στο έπακρο από τα κόμματα εξουσίας που έχει γνωρίσει αυτός ο τόπος. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική παράταξη που οι πρωταγωνιστές της προσπαθούν να κερδίσουν κάτι παραπάνω στα τιμάρια του διαλυόμενου κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης αρνείται να αφήσει το κόμμα και χρεώνεται την κατρακύλα στις δημοσκοπήσεις (πέμπτη θέση στην πρόσφατη της Interview) και τα τεράστια διαλυτικά προβλήματα που υπάρχουν, με τον εσωκομματικό εμφύλιο στελεχών του κόμματος, κυρίως υποστηρικτών του Αλέξη Τσίπρα, με την ηγεσία.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ήθελε να «δέσει» τη συμμαχία του με τον Νίκο Παππά, ο οποίος είναι εξαιρετικά έμπειρος στο πεδίο των εσωκομματικών ζητημάτων, για να γλιτώσει το «ατύχημα» της αποπομπής του. Στη συνέχεια, έστειλε μηνύματα –με τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού– στον επίσης ισχυρό στην Κεντρική Επιτροπή Παύλο Πολάκη, τον οποίο, μέχρι σήμερα, δεν έχει εντάξει στο κάδρο της κριτικής ούτε έχει συζητήσει ποτέ την αποπομπή του από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ζητούσαν οι «87».

Στο σημείο που βρισκόμαστε, σε ό,τι αφορά τον Παύλο Πολάκη, τα θέματα δεν λύθηκαν μονομιάς, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων αντιμετωπίζει πλέον το κομματικό παιχνίδι όχι ως «ορεσίβιος του Ψηλορείτη», αλλά ως πολιτικό ον. Αν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη για ένα μορατόριουμ με την ομάδα Κασσελάκη, αυτό θα ήταν σε αντάλλαγμα με τη θέση του γραμματέα ή του αντιπροέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου, πάντως, προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα...

Ο Στέφανος Κασσελάκης, βέβαια, απευθύνθηκε ξανά στους επικριτές του, λέγοντας πως «εάν αμφιβάλλουν για τη στήριξη που έχω από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ ας με προκαλέσουν, δεν έχω κανένα πρόβλημα». Πάντως, και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά δεν απέκλεισε εσωκομματικές εκλογές. Παράλληλα, η Ολγα Γεροβασίλη κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές, ενώ στη λίστα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν εσωκομματικές εκλογές μπήκε και ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης, ο οποίος δήλωσε υπέρ της ενότητας και της σοβαρότητας, προσθέτοντας ότι «μία εβδομάδα πριν από τη ΔΕΘ δεν μπορούμε να ομφαλοσκοπούμε».

Το «θερμόμετρο» ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο, πάντως, ανεβαίνει συνεχώς, καθώς οι σχέσεις των δύο ανδρών φαίνεται να έχουν διαρραγεί οριστικά και αμετάκλητα. Μιλώντας στα ΜΜΕ, ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε πως είχε ζητήσει την παραίτηση του τέως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ένα μήνα πριν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό είχε γίνει στις 24 Ιουλίου, αμέσως μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

Οι εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έχουν ρίξει σε περισυλλογή τα στελέχη των «87», τα οποία βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Το μόνο σίγουρο είναι η σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. «Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν σέβεται τους κανόνες. Δεν ίδρυσε ένα νέο κόμμα, εξελέγη πρόεδρος σε ένα κόμμα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Την ίδια στιγμή, βέβαια, με τη σφοδρή κριτική περιμένουν να δουν τι θα γίνει και με τον Χρήστο Σπίρτζη στις 3 Σεπτεμβρίου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως, σε περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης αμφισβητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η κούρσα διαδοχής θα έχει ανοίξει. Κούρσα στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να μη συμμετέχει, παραμένοντας «άφωνος».

Πάντως, το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρά την επικράτηση του «εκλεκτού» του Στέφανου Κασσελάκη και καταδικασμένου στο Ειδικό Δικαστήριο με 13-0 Νίκου Παππά, είναι απογοητευτικό και αμήχανο. Οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βιώνουν το υπαρξιακό κενό που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιέζονται από τους σοβαρούς κλυδωνισμούς και τις συγκρούσεις που μαίνονται διαγράφοντας ένα αβέβαιο μέλλον.

Νέα επίθεση στη Λινού

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η άρνηση της Αθηνάς Λινού να παραδώσει τη βουλευτική έδρα της, όπως της ζητήθηκε, επιτείνει τα προβλήματα. Με μια ανάρτηση στο Facebook ο Παύλος Πολάκης συνεχίζει την αντιπαράθεση με την Αθηνά Λινού με αφορμή την υπόθεση του Ινστιτούτου Prolepsis και πλέον κάνει λόγο για «θράσος», κατηγορώντας την πως κρύβει σχετικές αποφάσεις και εμμέσως λέει ότι με την εταιρεία της εισπράττει από το 2021 και μετά ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε μήνα. Παράλληλα, οι φίλοι του αψύ Σφακιανού εντείνουν την κινητικότητά τους για τα εσωκομματικά στα social media, πανηγυρίζουν για τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού και μέσω ιστοσελίδας μαζεύουν υπογραφές υποστήριξης.

Η απώλεια μιας ακόμα έδρας για τον ΣΥΡΙΖΑ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κάποιος ότι η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος πλησιάζει ολοένα και περισσότερο το ψυχολογικό όριο των 31 βουλευτών που αριθμεί το ΠΑΣΟΚ. Μετά τις διαγραφές Πολάκη και Λινού, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 34 βουλευτές, με κίνδυνο, εφόσον υπάρξουν και άλλες διαρροές και πέσει κάτω από τον πήχη της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, να απολέσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βαίνει ακάθεκτο το 4ήμερο γαμήλιο γλέντι στα Χανιά

Για τη μιντιακή αγορά τα γλέντια του Στέφανου Κασσελάκη για τον γάμο του με τον Τάιλερ ΜακΜπεθ είναι από τα ενδιαφέροντα θέματα της επικαιρότητας. Βέβαια, με τον τρόπο που τα χειρίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναβιβάζονται σε μια χολιγουντιανή ανάλογη περίπτωση, που φαντάζει ως φάρσα. Ενώ λοιπόν πριν από λίγες ημέρες τα ΜΜΕ ελάμβαναν ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε να σεβαστούν τις προσωπικές και οικογενειακές στιγμές του προέδρου του κόμματος, πολλοί θεωρούν ότι επί της ουσίας ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να είχε αγωνία για το πόσοι παπαράτσι θα κάλυπταν τον γάμο του. Οπως στο... Χόλιγουντ.

Το τετραήμερο γλέντι, το οποίο δεν φείδεται διόλου... γκλάμουρ καταστάσεων και κοσμοπολίτικου αέρα, έχει αντίστοιχα στοιχεία με τον γάμο της Τζένιφερ Λόπεζ και του Μπεν Αφλεκ, ενώ οι πυρετώδεις προετοιμασίες σε όλες τις χανιώτικες επιχειρήσεις που έχουν επιλεγεί προσεκτικά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να φιλοξενήσουν τη γαμήλια γιορτή έχουν αρχίσει εδώ και πολλούς μήνες.

Κρητική dolce vita

Το πρόγραμμα της γιορτής που θα διαρκέσει μέχρι αύριο Σάββατο περιλαμβάνει βραδινή έξοδο του ζευγαριού με τους καλεσμένους τους για δείπνο σε κτήμα εκδηλώσεων, καθώς και δείπνο σε γνωστό εστιατόριο στο παλιό λιμάνι των Χανίων, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα παραλείψει να βγάλει και για βραδινό ποτό τους δικούς του ανθρώπους σε γνωστό μπαρ στην παλιά πόλη. Ακόμη, το ζευγάρι με τους καλεσμένους του θα απολαύσουν τη θάλασσα σε γνωστό beach bar του βόρειου παραλιακού μετώπου της κρητικής πόλης.

Σήμερα θα γίνει η κεντρική γαμήλια γιορτή, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στο Βοτανικό Πάρκο Χανίων, από τις 17:00 έως τις 20:00. Η υποδοχή των προσκεκλημένων θα γίνει στο υπαίθριο αμφιθέατρο του πάρκου και θα ακολουθήσει δεξίωση. Για τους καλεσμένους θα υπάρχουν δημιουργίες από την κουζίνα του Βοτανικού Πάρκου, με τοπικές γεύσεις και εδέσματα βασισμένα σε τοπικά προϊόντα, σπιτική λεμονάδα με βότανα, καθώς και ένα κοκτέιλ βασισμένο σε ελληνικό τζιν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Τάιλερ Μακμπεθ δεν επιθυμούν τη δημοσιοποίηση –επίσημα τουλάχιστον– της παρουσίας των καλεσμένων τους και για τον λόγο αυτόν, θα υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία πέραν των 25 ατόμων που θα αποτελούν τη φρουρά του ζευγαριού και των καλεσμένων του. Εχει ενεργοποιηθεί δε σύστημα αντι-drone, ώστε να μην μπορεί να πετάξει και να καταγράψει βίντεο από ψηλά οποιοδήποτε drone θα βρίσκεται σε κοντινή εμβέλεια. Επιπλέον, θα αφαιρεθούν τα κινητά τηλέφωνα από τους καλεσμένους, αλλά και από τους εργαζομένους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης στα οποία θα μεταβούν το ζεύγος και οι καλεσμένοι τους.

Σήμερα θα ανταλλάξουν όρκους αγάπης, με την πρόσκληση να μαρτυρά πως οι μπλε και οι άσπρες ορτανσίες θα είναι κυρίαρχες στη διακόσμηση. Ολα θα γίνουν στον Βοτανικό Κήπο της Κρήτης, έναν επίγειο παράδεισο στην περιοχή Φουρνέ, με πολλές ποικιλίες φυτών και δέντρων, λίμνες, πάπιες και όμορφα μονοπάτια μέσα στη φύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ακριβώς το σημείο επέλεξε ο Τάιλερ Μακμπέθ για να ανταλλάξει όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι καλεσμένοι δεν θα φύγουν με άδεια χέρια, καθώς θα τους περιμένει μια τσάντα γεμάτη ντόπια προϊόντα, όπως μέλι και κρητικό λάδι αρωματισμένο με πορτοκάλι.

Αύριο θα γίνει το αποχαιρετιστήριο πάρτι σε μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού και στο γιγαντιαίων διαστάσεων beach bar «Cabana Mare». Ανετες ξαπλώστρες, αμμώδη ακτή και δροσιστικά κοκτέιλ θα απολαύσουν οι φίλοι του ζεύγους, που θα τους ευχηθούν για ακόμα μία φορά.

Με αρνί και σολωμό

Το ξεκίνημα των τετραήμερων εκδηλώσεων στα Χανιά έγινε στο Ενετικό Λιμάνι, με μοναδική θέα από την ταράτσα γνωστού μαγαζιού και γαστρονομικές νοστιμιές. Το μενού αυτού του πρώτου δείπνου περιλάμβανε, σύμφωνα με πληροφορίες, πιάτα μεσογειακής κουζίνας και συγκεκριμένα αρνί, γραβιέρα, βότανα και χειροποίητο ψωμί. Υπήρξαν και κάποιοι που για προσωπικούς λόγους παρήγγειλαν αστακό και σταμναγκάθι. Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις φτάνοντας στον χώρο του δείπνου, παρότι εκεί είχαν συγκεντρωθεί πολλά τηλεοπτικά συνεργεία και φωτογράφοι.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Τάιλερ ΜακΜπεθ διατηρούν δεσμό από το 2019. Αρχικά είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και τελικά παντρεύτηκαν στη Νέα Υόρκη, στις 19 Οκτωβρίου 2023. Επειδή, ωστόσο, το ζευγάρι δεν είχε καταφέρει, λόγω συγκυριών, να γιορτάσει τον γάμο του όπως επιθυμούσε, αποφάσισε να οργανώσει αυτό το τετραήμερο γλέντι στην Κρήτη για να έχουν δουλειά και οι παπαράτσι...