Σκληρή κριτική έκανε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή τη χθεσινή της διαμαρτυρία για την κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας από τους χειρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη. Ο κύριος Γεωργιάδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Ντόρα Κουτροκόη και Νίκο Υποφάντη, εξήγησε ότι πρόκειται περί πολιτικής υποκρισίας, μιας και κατά το παρελθόν, η κυρία Γεροβασίλη είχε μεταβεί ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να διαμαρτυρηθεί επειδή αρχειοθετήθηκε ο φάκελος που είχε ανοιχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, για τη Novartis. Συγκεκριμένα, ο κύριος Γεωργιάδης είπε «όταν η κυρία Γεροβασίλη πήγε -επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ- στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση αρχειοθετήσεώς μου για τη Novartis, δεν είχε παραβιάσει η κυρία Γεροβασίλη -και ο ΣΥΡΙΖΑ-, το δικό μου τεκμήριο αθωότητας; Καταλαβαίνετε πως όταν παραβιάζεις βασικές συνταγματικές αρχές, στο τέλος πέφτεις ο ίδιος στην τρύπα που σκάβεις για τον άλλο; Τώρα η κυρία Γεροβασίλη -και σωστά- διαμαρτύρεται για την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας της κυρίας Λινού. Η κυρία Γεροβασίλη ήταν συνεργός όλα αυτά τα χρόνια, στο να καταπατάται το τεκμήριο αθωότητας, του Άδωνι Γεωργιάδη. Το λέω για να καταλάβει το μέγεθος της πολιτικής υποκρισίας που συμβαίνει στην Ελλάδα (...) εγώ δεν παραβιάζω το τεκμήριο αθωότητας ούτε του κυρίου Πολάκη. Εγώ δεν θα πω κλέφτη, ούτε τον κύριο Πολάκη. Γιατί για εμένα οι αρχές, δεν έχουν να κάνουν με το σε ποιο κόμμα είσαι. Οι αρχές είναι αρχές, γιατί τις υπηρετείς ασχέτως ιδιοτελούς συμφέροντος. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω τόση ώρα. Αν η κυρία Γεροβασίλη πιστεύει στο τεκμήριο της αθωότητας, πιστεύει και στο τεκμήριο αθωότητας και των αντιπάλων της. Όχι μόνο των φίλων της».
Το πρόβλημα πάντως, δεν φαίνεται να είναι αυτό της υποκρισίας, αλλά εκείνο της έλλειψης αρχών: όταν ένας πολιτικός -κι εν προκειμένω, ένας πολιτικός χώρος ολόκληρος- επικαλείται τις αρχές a la carte, προφανώς στερείται κάθε είδους αρχής. Όταν η επίκληση στις αρχές, γίνεται μονάχα όταν είναι πολιτικά βολικό, δεν είναι απλώς υποκριτικό, αλλά καταδεικνύει την παντελή έλλειψη αρχών. Διότι ο καιροσκόπος, δεν είναι υποκριτής. Είναι απλώς καιροσκόπος: θα προσπαθήσει να επικαλεστεί τις αρχές και ταυτόχρονα, θα κάνει ότι δεν υπάρχουν όταν είναι πολιτικά βολικό για τον ίδιο. Η κατηγορία για υποκρισία είναι γενναιόδωρη στην πραγματικότητα, μιας και οι άνθρωποι δίχως αρχές, είναι άνθρωποι της χαμηλότερης υποστάθμης στην κοινωνία - για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους.
Και το παραπάνω γίνεται αντιληπτό με το παράδειγμα που έφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, με την κυρία Κασιμάτη. Νωρίτερα σε τηλεοπτική της εμφάνιση, υπερασπίστηκε τον Παύλο Πολάκη, λέγοντας ότι έφταιγε η συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη, επειδή τον προκάλεσε! Συγκεκριμένα, ο κύριος Γεωργιάδης είπε «άκουσα και τη δήλωση της κυρίας Κασιμάτη το πρωί -ήταν ανατριχιαστική-, ότι δεν έφταιγε -λέει- ο κύριος Πολάκης για τη συμπεριφορά του στη συνεργάτιδά μου την κυρία Πετρούλια. Έφταιγε η συνεργάτιδά μου -λέει- που τον χλεύασε. Μου θύμισε "δε φταίει ο βιαστής, φταίει αυτή που τον προκάλεσε". Καλά, δεν ντρέπονται να τα λένε αυτά;». Ευλόγως λοιπόν φτάνει κανείς στο συμπέρασμα, ότι δεν πρόκειται περί υποκρισίας, αλλά περί παντελούς έλλειψης αρχών.
Ο Πολάκης τούς έχει κάνει σαν τα μούτρα του
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου εάν θα επιστρέψει ο Παύλος Πολάκης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Γεωργιάδης είπε ότι «δεν έχει φύγει ποτέ ο κύριος Πολάκης. Ο κύριος Πολάκης διεγράφη εκείνη τη μέρα για τυπικούς λόγους. Δεν έχει φύγει από πουθενά. Την επόμενη ημέρα από της υποτιθέμενης διαγραφής του στη Βουλή, ήταν στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι τον "έγλειφαν" κανονικότατα, είχαν διαπιστώσει ότι ο Κασσελάκης τον φοβάται. Ο Κασσελάκης την ημέρα που τον διέγραψε υποτίθεται, είπε "πόσο στενοχωριέμαι που διέγραψα τον Παύλο" και "σύντομα θα τον πάρουμε πίσω". Ποτέ δε χώρισαν οι δρόμοι τους. Ο Πολάκης επέβαλλε την ατζέντα του στον Κασσελάκη. Ο Κασσελάκης είπε δημοσίως ότι θέλει να συναντήσει τον Πολάκη και ο Πολάκης του έριξε "χυλόπιτα". Και η απάντηση του Κασσελάκη, είναι να διαγράψει τη Λινού. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ποτέ δεν έφυγε ο Πολάκης από εκεί. Ο Πολάκης είναι το πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ».
Το αξιοσημείωτο στην παραπάνω αποστροφή του κυρίου Γεωργιάδη, είναι η μαρτυρία του περί της παρουσίας του Παύλου Πολάκη στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ότι «τον έγλειφαν κανονικότατα», μιας και όλα τα υπόλοιπα που αναφέρει ο υπουργός, έγιναν δημοσίως. Το ερώτημα είναι ένα: με τι ακριβώς τους «κρατάει» ο Παύλος Πολάκης, σε σημείο που ενώ τον τυπικά τον διαγράφουν από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, αλλά όχι μόνο τον δέχονται στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αλλά τον «γλείφουν» κιόλας. Δεδομένου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «ανέκρουσε πρύμναν» ήδη από την ημέρα που διέγραψε τον Παύλο Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Εκτός κι αν «απασφαλίσουν» κάποιοι στο συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον!
Η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη
Ντόρα Κουτροκόη: «Βλέπετε τι γίνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με διαγραφές -με την κυρία Λινού-, με στελέχη πολύ παλαιά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κυρία Γεροβασίλη που ζήτησε εκ νέου προσφυγή στην κάλπη για την ανάδειξη ηγεσίας. Πώς τα βλέπετε τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ»;
Άδωνις Γεωργιάδης: «Κατ' αρχάς, θέλω να κάνω ένα σχόλιο για κάτι που είπε η κυρία Γεροβασίλη, επί προσωπικού. Την άκουσα που είπε για το θέμα της κυρίας Λινού, ότι καταπατάται το τεκμήριο της αθωότητάς της. Θέλω να συμφωνήσω απολύτως με την κυρία Γεροβασίλη, έχει απόλυτο δίκιο. Όλος ο χειρισμός από πλευράς Κασσελάκη του θέματος Λινού, είναι πλήρης παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας της κυρίας Λινού, την οποία παρουσιάζουν στον ελληνικό λαό, περίπου ως κλέφτρα. Οφείλω όμως να πω στην κυρία Γεροβασίλη το εξής: όταν η κυρία Γεροβασίλη πήγε -επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ- στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση αρχειοθετήσεώς μου για τη Novartis, δεν είχε παραβιάσει η κυρία Γεροβασίλη -και ο ΣΥΡΙΖΑ-, το δικό μου τεκμήριο αθωότητας; Καταλαβαίνετε πως όταν παραβιάζεις βασικές συνταγματικές αρχές, στο τέλος πέφτεις ο ίδιος στην τρύπα που σκάβεις για τον άλλο; Τώρα η κυρία Γεροβασίλη -και σωστά- διαμαρτύρεται για την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας της κυρίας Λινού. Η κυρία Γεροβασίλη ήταν συνεργός όλα αυτά τα χρόνια, στο να καταπατάται το τεκμήριο αθωότητας, του Άδωνι Γεωργιάδη. Το λέω για να καταλάβει το μέγεθος της πολιτικής υποκρισίας που συμβαίνει στην Ελλάδα».
Ντόρα Κουτροκόη: «Εντάξει κύριε Γεωργιάδη, ανήκετε σε διαφορετικούς χώρους, αντιλαμβάνεστε ότι ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του κόμματός του».
Άδωνις Γεωργιάδης: «Αυτό δε σημαίνει ότι παραβιάζουμε τις αρχές. Εγώ δεν παραβιάζω το τεκμήριο αθωότητας ούτε του κυρίου Πολάκη. Εγώ δεν θα πω κλέφτη, ούτε τον κύριο Πολάκη. Γιατί για εμένα οι αρχές, δεν έχουν να κάνουν με το σε ποιο κόμμα είσαι. Οι αρχές είναι αρχές, γιατί τις υπηρετείς ασχέτως ιδιοτελούς συμφέροντος. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω τόση ώρα. Αν η κυρία Γεροβασίλη πιστεύει στο τεκμήριο της αθωότητας, πιστεύει και στο τεκμήριο αθωότητας και των αντιπάλων της. Όχι μόνο των φίλων της».
Νίκος Υποφάντης: «Μάλιστα. Όσον αφορά τον κύριο Πολάκη, πιστεύετε ότι θα ξαναγυρίσει; Θα τον πάρουν πάλι πίσω στην κοινοβουλευτική ομάδα, μετά τη διαγραφή της κυρίας Λινού;»
Άδωνις Γεωργιάδης: «Μα δεν τον έχουν διώξει ποτέ. Δεν τον διώξανε ποτέ. Άκουσα και τη δήλωση της κυρίας Κασιμάτη το πρωί -ήταν ανατριχιαστική-, ότι δεν έφταιγε -λέει- ο κύριος Πολάκης για τη συμπεριφορά του στη συνεργάτιδά μου την κυρία Πετρούλια. Έφταιγε η συνεργάτιδά μου -λέει- που τον χλεύασε. Μου θύμισε "δε φταίει ο βιαστής, φταίει αυτή που τον προκάλεσε". Καλά, δεν ντρέπονται να τα λένε αυτά; Εάν δεν έφταιγε ο κύριος Πολάκης, γιατί τον διέγραψε ο κύριος Κασσελάκης;»
Νίκος Υποφάντης: «Υποτίθεται ότι η κυρία Λινού "διόγκωσε" το θέμα. Το "διόγκωσε η κυρία Λινού"».
Άδωνις Γεωργιάδης: «Καταλαβαίνετε τι είπε η κυρία Κασιμάτη; Καταλαβαίνετε τι βγαίνει πια απ' το στόμα τους; Έχουν γίνει όλοι σαν τον Πολάκη, τους έχει κάνει σαν τα μούτρα του».
Ντόρα Κουτροκόη: «Θεωρείτε ότι αν επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα ο κύριος Πολάκης και τον καλέσει ο κύριος -»
Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν έχει φύγει ποτέ ο κύριος Πολάκης. Ο κύριος Πολάκης διεγράφη εκείνη τη μέρα για τυπικούς λόγους. Δεν έχει φύγει από πουθενά. Την επόμενη ημέρα από της υποτιθέμενης διαγραφής του στη Βουλή, ήταν στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι τον "έγλειφαν" κανονικότατα, είχαν διαπιστώσει ότι ο Κασσελάκης τον φοβάται. Ο Κασσελάκης την ημέρα που τον διέγραψε υποτίθεται, είπε "πόσο στενοχωριέμαι που διέγραψα τον Παύλο" και "σύντομα θα τον πάρουμε πίσω". Ποτέ δε χώρισαν οι δρόμοι τους. Ο Πολάκης επέβαλλε την ατζέντα του στον Κασσελάκη. Ο Κασσελάκης είπε δημοσίως ότι θέλει να συναντήσει τον Πολάκη και ο Πολάκης του έριξε "χυλόπιτα". Και η απάντηση του Κασσελάκη, είναι να διαγράψει τη Λινού. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ποτέ δεν έφυγε ο Πολάκης από εκεί. Ο Πολάκης είναι το πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ».