Το τι θα γίνει στην επόμενη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από τους «συσχετισμούς». Θα περάσει τελικά μία πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη; Αγνωστο. Με τους «87» (ή ακόμα και «120» που λένε κάποιοι δημοσιογράφοι) και τις (ισχνές) δυνάμεις Πολάκη, δεν περνάει. Εάν όμως αθροιστούν δυνάμεις που μέχρι τώρα στήριζαν τον πρόεδρο, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Πώς θα γίνει αυτό; Ουδείς γνωρίζει.

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει το άτομο που θα βγει μπροστά για τη διεκδίκηση της ηγεσίας να πείσει ότι όντως μπορεί. Στο στρατόπεδο των «87» δεν φαίνεται να υπάρχει πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ο Παύλος Πολάκης επίσης αδυνατεί να πείσει ότι μπορεί. Και μάλλον το γνωρίζει. Γι’ αυτό έχει μεγάλο (αν όχι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον) το πώς θα χειριστεί την εξέλιξη της «κόντρας» του με τον Στέφανο Κασσελάκη. Κάτι μου λέει ότι στο τέλος θα πέσει γέλιο.

Ωστόσο, η εμφάνιση του Νίκου Φαραντούρη (και των δυνάμεων που τον στηρίζουν και τον έπεισαν να βγει μπροστά) ίσως προκαλέσει μετατοπίσεις των «εσωκομματικών στρατοπέδων». Ο ευρωβουλευτής δηλώνει παρών και έτοιμος σε μία ενδεχόμενη μάχη με βίντεό του από τις Πρέσπες – σε μια υποσυνείδητη, αλλά σαφή αναφορά στα επιτεύγματα της κυβερνήσεως Τσίπρα. Ολα λοιπόν παίζονται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου και στο εάν θα κατατεθεί πρόταση μομφής. Εάν δεν κατατεθεί, ο δρόμος προς το Συνέδριο ανοίγει –ενδεχομένως με τη συνδρομή κυανόκρανων του ΟΗΕ. Και ο σώζων εαυτόν σωθήτω...