Σε βίντεο που ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο instagram ο Νίκος Παππάς σπεύδει να χαρακτηρίσει παράνομες τις δημοσιοποιήσεις προσωπικών συνομιλιών και απέδωσε τις πρωτοφανείς απειλές του στον οχετό που λαμβάνει από φασίστες, αστυνόμους, μπασκετμπολίστες κ.λπ. κ.λπ... Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μάλιστα ότι θα συνεχίσει να τους απαντάει. Προφανώς, ο καθένας μπορεί να κρίνει την –μάλλον αμήχανη– απάντηση του ευρωβουλευτή.
Ωστόσο, θα σταθώ στη δημοσιοποίηση μιας συνομιλίας καθαρά από νομικής άποψης. Το μακρινό 2009, ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς εξέδωσε γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία «ένα εκβιαστικό, απειλητικό, υβριστικό ή παραπλανητικό τηλεφώνημα δεν συνιστά ιδιωτική συζήτηση, ώστε να προστατεύεται και ως προς το περιεχόμενό του και συνεπώς το θύμα, δηλ. ο καθ’ ου απευθύνονται π.χ. οι ύβρεις, οι απειλές κατά της ζωής του ή των μελών της οικογένειας ή του λειτουργήματος ή της επιχειρήσεώς του, έχει δικαίωμα, με βάση τα άρθρα 2 παρ. 1, 5 παρ. 1 και 20 παρ. 1 του συντάγματος, να το μαγνητοφωνήσει και να χρησιμοποιήσει τη μαγνητοταινία ως αποδεικτικό μέσο (Κ. Χρυσόγονος ενθ’ άνω, σελ. 242).
Στην περίπτωση, εξάλλου, κατά την οποία με τη χρήση ενός μέσου επικοινωνίας, π.χ. του τηλεφώνου, τελούνται υπό του χρήστη εγκλήματα δεν δύναται να υπάρξει προστασία ούτε με την επίκληση του άρθρου 9 παρ. 1 του συντάγματος, καθόσον όπως εξετέθη, η εγκληματική συμπεριφορά του ατόμου ούτε εμπίπτει ούτε είναι δυνατόν να εμπίπτει στην έννοια των προσωπικών δεδομένων και ούτε τέλος καλύπτεται από αυτήν».