Κατά την κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μετέπειτα, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε πρόεδρος, είχε υποσχεθεί μια σειρά από μεγάλες και ριζικές αλλαγές τόσο στη λειτουργία του κόμματος, όσο και στα πρόσωπα που θα στελεχώνουν τον νεο ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ότι οραματιζόταν. Ακόμα και αλλαγή ονόματος είχε υποσχεθεί, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι φέρνει το νέο. Ωστόσο σήμερα το κόμμα που κοντεύει να παραδώσει στον Παύλο Πολάκη απέχει παρασάγγας από όσα υποσχόταν: είναι ένα κόμμα υπό χρεοκοπία, με απλήρωτους υπαλλήλους, μια κλειστή ομάδα στην Κουμουνδούρου που λαμβάνει αποφάσεις, ενώ τα στελέχη βιώνουν μια πρωτοφανή απαξίωση. Παράλληλα δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική αλλαγή στο καταστατικό, στα όργανα και τις διαδικασίες του κόμματος ενώ τα νέα πρόσωπα που θα στελέχωναν το όραμα Κασσελάκη είναι τα... παλιά, δηλαδή όσα απέμειναν να τον στηρίζουν.

Ο δε πρόεδρος του κόμματος τους τελευταίους μήνες έχει επιδείξει μια απίστευτη αλαζονεία απέναντι στα στελέχη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αρνείται πεισματικά να απαντήσει σοβαρά σε κατηγορίες που σχετίζονται με το Πόθεν Έσχες του και την πισίνα - βόθρο στις Σπέτσες. Παράλληλα δέχεται σφοδρές κατηγορίες για τις lifestyle επιλογές του, τις δωρεές για το γαμήλιο ταξίδι, τις διαρκείς διακοπές του, οι οποίες μονοπωλούν την πολιτική συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, ανάμεσα στα ατελείωτα ταξίδια του και στις προετοιμασίες για τον γάμο, ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει τη χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση μέσω του Χ. Όπως έλεγε παλιό στέλεχος της Κουμουνδούρου που προέβλεψε την εσωκομματική αντάρα με τον Παύλο Πολάκη, ο Κασσελάκης πριν τις ευρωεκλογές έκανε διαρκώς περιοδείες και μετά εξαφανίστηκε, διότι δεν έχει καταλάβει ότι η πολιτική είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας δρόμου. 

Η οικονομική αβελτηρία


Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης έδινε δάνειο στο κόμμα για να πληρωθούν οι υπάλληλοι των κομματικών μέσων, έστω με χρήματα από «θολή» πηγή εσόδων, τα στελέχη του κόμματος αναθάρρησαν ότι έχει κάποιο σχέδιο για το μέλλον και δεν πετάει τα λεφτά του σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Ωστόσο γρήγορα διαψεύστηκαν. Όχι μόνο βγήκαν τα άπλυτα για τον τρόπο που δόθηκε το δάνειο αλλά κατανόησαν ότι το έκανε για να γλυτώσει χρόνο και να μην φανεί η χρεοκοπία του κόμματος πριν τις κάλπες των ευρωπαϊκών εκλογών. Μετά από αυτές, άφησε τους υπαλλήλους απλήρωτους, ενώ προηγουμένως είχε προχωρήσει και σε απολύσεις μη αρεστών στελεχών, ενώ παράλληλα επέλεξε να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα για την οικονομική δυσχέρεια του κόμματος και τα μαύρα χρήματα που στήριζαν το άδειο ταμείο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κουμουνδούρου πλέον αρνείται να δώσει χρήματα σε ανεξάρτητη εταιρεία για έλεγχο των οικονομικών του κόμματος, παρά τις διακηρύξεις της ηγεσίας. Επιπλέον το τελευταίο ταξίδι Κασσελάκη στις ΗΠΑ, στο οποίο ζήτησε χρηματοδότηση από ομογενείς, στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία, καθώς ο πρόεδρος γύρισε με άδεια χέρια. Και οι βουλευτές του κόμματος όμως, οι οποίοι έχουν πληροφορηθεί τις οικονομικές δυσκολίες, δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για δωρεές ώστε να πληρωθούν οι υπάλληλοι, πέρα από ελάχιστους. Οι ψίθυροι πλέον ακούγονται μέχρι και στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου: το νέο, λαμπερό κόμμα που υποσχόταν ο Στέφανος Κασσελάκης πριν λίγους μήνες, δεν υπάρχει πια. Ούτε μπορεί να υπάρξει πλέον. Άλλωστε ο πρόεδρος δεν παρουσίασε σχέδιο ούτε για την οικονομική εξυγίανση, ούτε για τις δομικές αλλαγές, παρά τα όσα υποσχόταν. Όσον αφορά το συνέδριο, αυτό θα αναλωθεί στις διαμάχες των στελεχών, στην αμφισβήτηση της ηγεσίας του και στην ηρωική έξοδο του προέδρου. Άλλωστε στα χείλη ολοένα και περισσότερων στελεχών του κόμματος, ακούγεται η λέξη «φραγκοφονιάς» όταν μιλούν για τον πρόεδρό τους.