Το ερώτημα πλέον είναι όχι τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πόσος ΣΥΡΙΖΑ θα… μείνει. Και τι ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός. Η διάσπαση, η νέα, είναι προ των πυλών. Όσα γίνονται τα τελευταία 24ωρα δείχνουν πως ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχίσει. Όχι με τα ίδια πρόσωπα, ίσως όχι με τη σημερινή κοινοβουλευτική σύνθεση…

Ο εμφύλιος υποβόσκει εδώ και μήνες, Τώρα ξέσπασε. Κηρύχθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο μετά την αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη, της ηγεσίας δηλαδή, από τον Παύλο Πολάκη και την αποχώρηση από την Πολιτική Γραμματεία των μελών που ανήκουν στην ομάδα των «87». Μια ομάδα στην οποία μετέχουν στελέχη του κύκλου του Αλέξη Τσίπρα, εκ των οποίων 7 εν ενεργεία βουλευτές.

Τώρα, για να δούμε πόσος ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει. Και τι ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν προτίθεται να παραιτηθεί, όπως του ζητούν στελέχη του κόμματος. Είναι βέβαιο ότι θα το πάει μέχρι τέλους όπως τουλάχιστον λένε και τα τρολ του Διαδικτύου που μεταφέρουν τις σκέψεις του. Ούτε και ο Παύλος Πολάκης θα κάνει πίσω. Προτίθεται, μέχρι στιγμής, να καταθέσει πρόταση μομφής στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αρχές Σεπτεμβρίου.

Από εκεί και πέρα, έχουμε και τους «87», μια ομάδα που συστήθηκε αρχές του έτους και στην οποία μετέχουν όπως αναφέραμε 7 βουλευτές και αυτό έχει τη σημασία του. Το θέμα είναι όμως τι μπορεί να περιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του.

Είναι βέβαιο πως Κασσελάκης-Πολάκης δύσκολα θα ξανακάνουν χωριό. Το γεγονός ότι απευθύνονται στο ίδιο ακραίο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως θα είναι μια δυνατή εσωκομματική μάχη με τον δεύτερο πάντως να έχει ισχυρές ρίζες σε αυτόν τον μηχανισμό. Οι «87», από την άλλη, δεν θέλουν να βλέπουν τον Κασσελάκη ειδικά μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε –και συνεχίζει να εξαπολύει– στον Αλέξη Τσίπρα. Δεν θέλουν όμως σχέσεις και με τον Παύλο Πολάκη.

Έτσι τα ερωτήματα παραμένουν: Πόσος ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει; Με ποιους και για πόσο; Κυρίως όμως την επόμενη αυτής της σύγκρουσης, θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας;