Μετά την ευρεία εσωκομματική αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη, τις ατελείωτες κόντρες και την πρόθεση του Παύλου Πολάκη να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε και σε άλλους η όρεξη να γίνουν αρχηγοί και μάλιστα σε ένα κόμμα υπό διάλυση. Κάπως έτσι προέκυψε και ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης, ο οποίος πάντα έβλεπε ότι αξίζει πολύ περισσότερα στο κόμμα. 

Κάπως έτσι από τη λίμνη των Πρεσπών, στέλνοντας μήνυμα ότι αποτελεί τον συνεχιστή της παρακαταθήκης του Αλέξη Τσίπρα, ο γνωστός καθηγητής προέβη σε ένα είδος διακήρυξης προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και λοιπούς αριστερούς. Σε αυτήν με το γνωστό του ύφος έστειλε μήνυμα αντεπίθεσης και άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να εισέλθει στην κούρσα για τη διαδοχή Κασσελάκη. Να σημειώσουμε ότι ο Νίκος Φαραντούρης είχε υποστηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη, οπότε και προστίθεται και αυτός στους δυσαρεστημένους με την ηγεσία του. 

Συγκεκριμένα ο Νίκος Φαραντούρης ανέφερε: «Από την λίμνη των Πρεσπών, σύμβολο ενότητας και συνεργασίας των λαών, αλλά και σύμβολο μιας αριστεράς αποτελεσματικής και με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια που κράτησε την χώρα όρθια, ένα μοναδικό μήνυμα μπορώ να στείλω: Μήνυμα αντεπίθεσης. Μήνυμα εξωστρέφεια. Τελικά μήνυμα ελπίδας. Μπορούμε. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε». 

Οι διεκδικητές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας 

Παύλος Πολάκης, Νίκος Φαραντούρης και φυσικά ο Στέφανος Κασσελάκης θα παλέψουν στα μαρμαρένια αλώνια για την ηγεσία ενός κόμματος που βρίσκεται σε μια ατελείωτη δίνη συντριβής. Φυσικά σε περίπτωση που υπάρξουν εσωκομματικές κάλπες, οι υποψήφιοι θα αυξηθούν δραματικά καθώς είναι βέβαιο ότι υποψήφιο θα προτείνουν και οι 87, η ομάδα επιρροής του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα υπάρχουν και άλλα στελέχη, όπως ο Νίκος Τεμπονέρας, που βλέπουν στον εαυτό τους τον νέο αρχηγό του κόμματος. 

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος που ενδιαφέρεται πραγματικά για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να κινεί τα νήματα κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο ενδιαφέρεται για κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ καμένο χαρτί και προτίθεται να αναλάβει ηγετικές πρωτοβουλίες για έναν νέο πολιτικό φορέα με συνένωση δυνάμεων από όλα τα κόμματα της κεντροαριστεράς. Βασική προϋπόθεση η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πλέον φαίνεται το επικρατέστερο σενάριο. Όλοι αρχηγοί στην αριστερά.