Το σενάριο ρήξης του Στέφανου Κασσελάκη με τους «87» φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να είναι τύποις, αλλά όχι ουσία, αξιωματική αντιπολίτευση, εφόσον αποχωρήσουν κάποιοι από τους βουλευτές του. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ERTnews.gr, σε περιπέτειες φαίνεται ότι έχει μπει εκ νέου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς στο εσωκομματικό τοπίο πολλά σενάρια και ενδεχόμενα μοιάζουν ανοιχτά κι ενώ οι ζυμώσεις μέσα στον πολιτικό χρόνο των δύο εβδομάδων έως την Κ.Ε. του Σεπτεμβρίου, θα συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή, φυσικά, ακόμα και κατά τη διάρκειά της.

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει ραγδαίες εξελίξεις, ακόμα και κατάθεση πρότασης μομφής για τον Στέφανο Κασσελάκη, στην K.E, μεμονωμένα ή συντεταγμένα. Για να περάσει, όμως,  θα απαιτούσε 50% συν 1 της Κεντρικής Επιτροπής, και συνασπισμό δυνάμεων απέναντι στον πρόεδρο, ο οποίος ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα βρεθεί, ούτε βεβαίως και ότι δεν θα βρεθεί.

Οι 7 βουλευτές που μπορεί να φέρουν την ανατροπή

Να σημειωθεί πάντως η ομάδα των «87», που φέρεται ότι υπό προϋποθέσεις θα εξέταζε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αριθμεί στις τάξεις της και τους εξής επτά βουλευτές:

Όλγα Γεροβασίλη
Διονύσιος Καλαματιανός
Χρήστος Γιαννούλης
Αθηνά Λινού
Κατερίνα Νοτοπούλου
Μιλτιάδης Ζαμπάρας
Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

Σε ένα υποθετικό σενάριο απόλυτης ρήξης εάν υπήρχε αποχώρηση κάποιου ή κάποιων βουλευτών, αυτό θα έθετε σε απόλυτο κίνδυνο, σε επίπεδο κοινοβουλευτικής αριθμητικής, τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και το κοινοβουλευτικό πλεονέκτημα που απολαμβάνει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτό φυσικά το γνωρίζουν όλες οι πλευρές και ζυγίζουν τη στάση τους.