Οταν δημοσιοποιήθηκαν οι δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ο Στέφανος Κασσελάκης βγήκε «λάβρος» να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που... ξέχασε τον πρωταγωνιστή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς 

Στην αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις Πρέσπες, ο Στέφανος Κασσελάκης παρατήρησε –σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο– πως «εμείς, ως η παράταξη η οποία πλήρωσε ακριβά τον πατριωτισμό της, καλούμε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συνετιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ιστορία και στο μέλλον του λαού της», αποφεύγοντας, ωστόσο, κάθε προσωπική αναφορά στον πρωτεργάτη της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Δεν ήταν, όμως, μόνο η αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη. Η οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και στην προσωπική συμβολή του στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών απέκτησε άλλη διάσταση και από το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος δεν υπήρχε πουθενά, ούτε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά η Κουμουνδούρου. 

Οπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση, «ο κ. Μητσοτάκης... κατάφερε να συρρικνώσει σημαντικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα και το ρόλο της χώρας μας και στα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο με τόσο κόπο έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το διάστημα 2015-2019», παρότι δεν μνημονεύονται οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, δηλαδή ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και δευτερευόντως ο υπουργός Εξωτερικών της ίδιας περιόδου Νίκος Κοτζιάς. 

Η Συμφωνία θεωρείται ως το μεγαλύτερο επίτευγμα του πρώην πρωθυπουργού, κατά συνέπεια η προστασία της στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα, σε ανύποπτο χρόνο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξομολογηθεί ότι μπορεί για κάποιους η Συμφωνία των Πρεσπών να του στέρησε την επόμενη κυβερνητική θητεία, ωστόσο δήλωνε «περήφανος» γι’ αυτήν και σίγουρος πως έκανε το «πατριωτικό καθήκον του», υπογράφοντάς την. 

Τις τελευταίες ημέρες –μετά την απρεπή συμπεριφορά Κασσελάκη προς τον πρώην πρωθυπουργό– οι συσκέψεις είναι συνεχείς στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη λεωφόρο Αμαλίας. Οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει ενεργοποιηθεί στο έπακρον, ερχόμενος σε επικοινωνία με τον φίλο του και πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ώστε να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες που δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, είτε εδώ είτε στη γειτονική χώρα. 

Η ενεργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα έρχεται σε μια όχι τυχαία συγκυρία... Σε τρεις εβδομάδες διεξάγονται οι ευρωεκλογές και σε περίπου ένα μήνα έχουμε την επέτειο υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία κλείνει έξι χρόνια. Το πρώτο γεγονός έχει άμεση σχέση με τη Συμφωνία, καθώς συνδέεται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ το δεύτερο αποκτά ιδιαίτερη σημασία τόσο συμβολικά όσο και πολιτικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν. 

Σήκωσε το γάντι 

Επειτα από την ηχηρή αποσιώπηση των ονομάτων του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά, στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις, πάντα σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το διήμερο 17-18 Ιουνίου, το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ιδρυμα Ζόραν Ζάεφ θα διοργανώσουν μια διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα συμπίπτει με την επέτειο έξι ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας. 

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών και θα περιλαμβάνει οκτώ πάνελ συζήτησης, δύο θεματικές για τα Βαλκάνια, δύο για τις περιφερειακές εξελίξεις και το ρόλο των διεθνών οργανισμών για την προώθηση της ειρήνης, μία για την κλιματική κρίση και την πράσινη ατζέντα, μία για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία και δύο για το μέλλον της Ευρώπης και την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν προσωπικότητες από τον διεθνή χώρο, πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί, Ευρωπαίοι επίτροποι, ακαδημαϊκοί, διακεκριμένοι επιστήμονες, διευθυντές ινστιτούτων κ.ά. 

Φιλοδοξία των συνδιοργανωτών είναι η διεθνής διάσκεψη για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη να λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση, κάθε Ιούνιο, στην επέτειο της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, και να αποτελεί μια σταθερή πρωτοβουλία για τη διαρκή υποστήριξη και την εφαρμογή της, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης απέναντι στον εθνικισμό που τόσο επικίνδυνος έχει αποδειχθεί στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. 

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, κάθε χρόνο θα απονέμεται το Βραβείο των Πρεσπών, σε μια προσωπικότητα για την προσφορά της στην ειρήνη. Το πρώτο βραβείο θα απονεμηθεί φέτος στον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία –σύμφωνα με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού– βγάζει από το διακρατικό κάδρο τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επαναφέρει στο πλαίσιο της διεθνούς επικαιρότητας, θέλοντας έτσι να στείλει ένα μήνυμα για τη σημασία της τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Μακεδονία. 

Υπενθυμίζεται ότι τόσο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και το ΝΑΤΟ έχουν αντιδράσει για όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα με την ορκωμοσία της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι προσηλωμένοι στη Συμφωνία όπως αυτή υπογράφτηκε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών πριν από έξι χρόνια. 

Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι της αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη με μια πολιτική κίνηση ουσίας. Θα απαντήσει λοιπόν ξεκάθαρα στη «μεταπολιτική» του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, ανατρέχοντας στο, κατά τον ίδιο, σημαντικότερο επίτευγμα της κυβερνητικής θητείας του, εκείνο της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Αφήγημα ήττας 

Πάντως, με τα μάτια να πέφτουν κυρίως στις ευρωεκλογές, ήδη στην Κουμουνδούρου η ομάδα Κασσελάκη διαμορφώνει ένα αφήγημα ήττας με διαρροές προς τα ΜΜΕ. Οι συγκεκριμένες υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να γράψει μπροστά ποσοστό 2, δηλαδή να λάβει άνω του 20% αν οι πολίτες πάνε να ψηφίσουν. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχει αποχή, που στις ευρωεκλογές πάντα καταγράφεται, για την ήττα και την αδυναμία του κόμματος και του αρχηγού να ανεβάσουν τα ποσοστά (τα οποία για την ώρα κυμαίνονται στο 15%) θα φταίνε αυτοί που δεν θα πάνε να ψηφίσουν! 

Στο μεταξύ, παρά την εκλογική μάχη, η αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Πρόσωπα με κομματικές περγαμηνές έχουν οδηγηθεί σε παραγκωνισμό, ενώ για βασικά θέματα πολιτικής δεν έχουν καν ενημέρωση. Μάλιστα, στα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία έχει σχεδόν αδρανοποιηθεί, υπάρχει η αίσθηση ότι επιχειρούνται αναδιατάξεις με γνώμονα όχι την ενότητα αλλά το αρχηγικό κόμμα Κασσελάκη. Πάντως, κάποια μέλη του Οργανωτικού είναι κοντά στην παραίτηση, όπως η Ζωή Καρκούλια, η οποία παραδοσιακά έχει σχέση με τον Χρήστο Σπίρτζη.