Το παραμύθι του Τσίπρα με τους φόρους για τους πλουσίους έχει μακρά ιστορία, ξεκίνησε την επομένη της εκλογής του το 2015.

Όταν ο Κάρλο Τούτζι έγραφε το «Bandiera Rossa» λογικά κοιτούσε στο μέλλον προς την Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα και τον «ξεσηκωμό» κατά του κεφαλαίου που κηρύσσει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν και μετά το γαλλικό rebranding δείχνει ένα προφίλ που άλλοτε κινείται προς το κέντρο και άλλοτε προς τα αριστερά για να μη χαλάσει και τις καρδιές των πρώην συντρόφων του.

Όπως κάνει σήμερα με τα περί «πατριωτικού φόρου» και τις απίστευτες «παγκόσμιες βάσεις δεδομένων», αλλά και τα περί φορολογίας των έκτακτων κερδών των διυλιστηρίων, κουνώντας το δάχτυλο προς την πλευρά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη που, αν μη τι άλλο, προχώρησε δύο φορές στο παρελθόν στη φορολόγηση των έκτακτων κερδών από την κρίση. Μία φορά τον Δεκέμβριο του 2022 και μία το 2024 για τα έσοδα του 2023.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μακρά ιστορία σε αυτές τις… επαναστατικές κινήσεις. Για παράδειγμα, όπως αποκάλυψε ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο ντοκιμαντέρ «Στο Χιλιοστό» της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινού, που προβλήθηκε στον ΣΚΑΪ, το 2015 είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να φορολογήσει τους Έλληνες εφοπλιστές.

Σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και στενό συνεργάτη του, που επίσης μίλησε στο ντοκιμαντέρ, ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε, με τον Γιούνκερ να αναφέρει ότι «είχα διαβάσει στις εφημερίδες πως είναι κομμουνιστής κι εγώ είμαι χριστιανοδημοκράτης» προσθέτοντας πως «ξαφνιάστηκα όταν του ζητούσα να φορολογήσει τους εφοπλιστές, δηλαδή το πλουσιότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, και εκείνος αρνήθηκε».

Είχε καταλήξει δε λέγοντας: « Θυμάμαι που του είπα “εσύ είσαι αριστερός και εγώ δεξιός. Καλώς”». Μιλάμε δε για το 2015, την ώρα που η χώρα πήγαινε στα βράχια.

Δεύτερο παράδειγμα επίσης χαρακτηριστικό, με αφορμή και τα όσα λέει τώρα ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. έχοντας παρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους πρώην συντρόφους που ως γνωστόν –και σύμφωνα πάντα με τη δική του αλήθεια– ευθύνονται για όσα έγιναν και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στη φάση της αντιπολίτευσης 2019-2023. Γι’ αυτό άλλωστε τους έστειλε… εξώστη.

Λοιπόν τον Δεκέμβριο του 2022 κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία με την οποία θεσπιζόταν έκτακτος φόρος για τις εταιρείες πετρελαίου και διύλισης. Είχε ξεκινήσει η κρίση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ως γνωστόν για την Αριστερά είναι κάτι απροσδιόριστο δεδομένου ότι οι σύντροφοι σε αυτήν την περίπτωση είναι με τον… άνθρωπο.

Εκείνη την περίοδο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος τότε του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είχε υποστεί τη συντριπτική ήττα του 2023 και δεν είχε αποχωρήσει από το κόμμα του φροντίζοντας στη συνέχεια για τη διάλυσή του.

Τι ψήφισε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ένα μεγαλοπρεπές «παρών» επικαλούμενος το ποσοστό της φορολόγησης και υποστηρίζοντας πως ήταν… μικρό. Η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε από τον τότε αρχηγό του, τον Αλέξη Τσίπρα, που σήμερα, μετά το rebranding, κουνά το δάχτυλο, ζητεί φόρους στο… κεφάλαιο, μιλά για… πατριωτικούς φόρους και μοιράζει δισεκατομμύρια ως υποσχέσεις, όπως έκανε μέχρι και το 2014, προτού αναλάβει την εξουσία, σύρει τη χώρα σε τρίτο μνημόνιο και ρημάξει στους φόρους τους πολίτες, κυρίως τη μεσαία τάξη.