«Φιλοδωρήματα» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τα μέτρα ενίσχυσης ενώ επανέρχεται στις εργοστασιακές ρυθμίσεις δείχνοντας πώς βλέπει τους πολίτες.
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ –πρώην πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ– Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις… περιοδείες. Άλλωστε είχαν προειδοποιήσει τα φίλα προσκείμενα σε αυτόν μέσα ενημέρωσης ότι θα βγει… μπροστά, αν και το επιχειρεί με βήματα προς τα πίσω και με τακτικές που τον έφεραν στη διακυβέρνηση της χώρας το 2015.
Η ρητορική των περιοδειών και οι κατηγορίες περί «εξαγοράς»
Καταστροφολογία, ακραία και διχαστική ρητορική και ένα μετριοπαθές προσωπείο ταυτόχρονα ώστε να απευθύνεται στο παλιό ακροατήριό του αλλά και να απευθύνεται στο κέντρο, άσχετα με το αν αυτό καθίσταται εφικτό τη στιγμή που έχει δοκιμαστεί και ως πρωθυπουργός κάνοντας άλλα από αυτά για τα οποία είχε δεσμευτεί.
Χθες χαρακτήρισε φιλοδωρήματα τα μόνιμα μέτρα που λαμβάνονται και επιχείρησε και σύγκριση με το παρελθόν (του), όταν δηλαδή προκαλούσε ανεπανόρθωτη αφαίμαξη στη μεσαία τάξη και ισοπέδωνε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πήγε και ένα βήμα παραπάνω. Υποστήριξε πως η κυβέρνηση «εξαγοράζει ψήφους».
Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εσκεμμένη κακή εκτέλεση του προϋπολογισμού προκειμένου, αργότερα, τον Απρίλη η κυβέρνηση να μπορεί να δίνει κάποια χρήματα, εκατομμύρια, ίσως και δισεκατομμύρια, εν είδει φιλοδωρήματος και μάλιστα φέτος σε προεκλογικό χρόνο. Δηλαδή να εξαγοράσει ψήφους πριν από τις εκλογές».
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδωσε και πέρυσι τον Απρίλιο που δεν ήταν προεκλογικός χρόνος δεν τον απασχόλησε. Ούτε και ότι τον Απρίλιο υπάρχει μια σαφής εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους.
Το θέμα όμως είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να δηλώνει πως οι πολίτες εξαγοράζονται. Και εξακολουθεί διότι το έχει πει ουκ ολίγες φορές. Από το «αν είχα εγώ να μοιράσω 50 δισ. ευρώ θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ» μέχρι το ότι «παρασύρθηκαν» οι πολίτες «και δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν».
Τους υποτιμά, όπως όταν κάνει όταν αναφέρεται στην περίοδο που ήταν πρωθυπουργός παρουσιάζοντας μια εικόνα παντελώς διαφορετική από αυτήν που όλοι έζησαν.
Ως προς τα φιλοδωρήματα πάντως και τους φόρους, η απάντηση ήρθε από τον Παύλο Μαρινάκη που και τα μέτρα που λαμβάνει –και είναι μόνιμα– η κυβέρνηση θύμισε και τον κάλεσε να διευκρινίσει ποια από αυτά θα καταργήσει για να χρηματοδοτήσει τις… υποσχέσεις του. Διότι κανείς δεν ξεχνά τους φόρους που επέβαλε όταν ήταν πρωθυπουργός.