Είχα αρκετές ημέρες να γράψω και να σχολιάσω τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είχα ασχοληθεί με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν έγραψα κάτι για τον Κασσελάκη και όσα του καταμαρτυρούν κορυφαία στελέχη του κόμματός του.
Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα έχουν συμβεί ορισμένα γεγονότα τα οποία πρέπει να μας απασχολήσουν. Πριν πέντε ημέρες, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας αποχώρησαν μαζικά καταγγέλλοντας τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «εξελέγη ως ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά μάλλον οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε δημοσκοπική, πολιτική και αξιακή κατάρρευση».
Την Τρίτη, ο Στέφανος Κασσελάκης, επειδή δεν είχε καθόλου κόσμο, διέρρευσε ότι επισκέφθηκε δήθεν απροειδοποίητα δύο πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας, την Αμφιλοχία και το Αγρίνιο, μίλησε με κατοίκους και ανέβασε τις συνομιλίες του στα social media, με τον ίδιο να γελά και τους απλούς ανθρώπους να παραπονιούνται, όπως έκανε και πριν την εκλογή του, όταν προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τη φονική πλημμύρα στην Καρδίτσα και τα γύρω χωριά.
Με τον Κασσελάκη συμβαίνει κάτι περίεργο που επιβεβαιώνει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Οσο ενισχύεται η κριτική εναντίον του, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει στελέχη και ψηφοφόρους τόσο εκείνος συνεχίζει στη ρότα που ξεκίνησε από όταν εκλέχθηκε πρόεδρος και μετά. Επικοινωνία στα κοινωνικά δίκτυα και προβολή του εαυτού του με στόχο να στείλει μήνυμα πως όσοι του ασκούν κριτική δεν είναι απλοί άνθρωποι που βλέπουν τι γίνεται και αντιδρούν, αλλά αποτελούν προϊόν της «κομματίλας», όπως ο ίδιος είπε, που έχει συνασπιστεί εναντίον του.
ΚΑΙ ΕΝΩ συμβαίνουν όλα αυτά, έχουν αρχίσει και τα ιστορικά στελέχη να κρατούν αποστάσεις. Τη Δευτέρα, ο Γιάννης Δραγασάκης, που έχει παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή, κατήγγειλε δημοσίως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μετασχηματίζεται σε ένα μόρφωμα αυταρχισμού, έχει χάσει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα και δεν είναι αξιόπιστος φορέας, δεν είναι ελκυστικός».
Αλλά δεν είναι μόνο τα όσα είπε ο Γιάννης Δραγασάκης. Επίθεση εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε και ο πρώην βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος αποχώρησε και αυτός με τη σειρά του. «Εάν οι επικοινωνιακές ανάγκες του νέου προέδρου απαιτούν την καταγγελία της κυβέρνησης 2015-2019, θέλω να υπογραμμίσω, εγώ που δεν είχα την τιμή να είμαι μέλος της, ότι είμαι περήφανος για αυτήν», υποστήριξε ο Αλ. Τριανταφυλλίδης.
Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά σημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί σε μονοψήφια ποσοστά και δεν θα μπορέσει από εδώ και πέρα να παίξει το ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.
Σημαίνει και κάτι άλλο όμως αυτή η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Οτι το κόμμα της Κουμουνδούρου δεν έχει καμία σοβαρή προοπτική για να παραμείνει κόμμα εξουσίας, ακόμα και εάν στο μέλλον αλλάξει αρχηγό, γιατί δεν έχει τις δομές και την αξιοπιστία να παίξει τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο αρχηγικό. Είναι πρόβλημα στελεχών, είναι πρόβλημα ιδεών, αντιλήψεων και προτάσεων. Είναι γενικότερο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κόμμα αυτό και δεν πρόκειται να λυθεί ούτε μετά για εκλογές.
Ο Κασσελάκης και η παροιμιώδης πολιτική ανεπάρκειά του είναι μόνο η μία όψη του ζητήματος. Η άλλη όψη έχει να κάνει με το ίδιο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα κόμμα με παλαιολιθικές αντιλήψεις και αναχρονιστικές προτάσεις. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους…