Σας έχω νέα σήμερα σχετικά με την τροπολογία Καιρίδη για το Μεταναστευτικό. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών έκανα καλό ρεπορτάζ και μίλησα με πολλούς βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης.

Ούτε ένας βουλευτής από τους 158 της ΝΔ στηρίζει τις διαφωνίες του Α. Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός αρχικά είχε πιστέψει ότι θα συμφωνήσει μαζί του ένα μεγάλο κομμάτι της ΚΟ, αλλά όπως διαπίστωσε και ο ίδιος από μερικά τηλεφωνήματα που έκανε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η πολιτική ισχύς του έχει περάσει.

ΚΑΝΕΝΑΣ από τους βουλευτές της ΝΔ δεν συμφώνησε μαζί του και σύσσωμη η ΚΟ θα ψηφίσει την τροπολογία Καιρίδη. Ακόμα και οι πιο στενοί πολιτικοί φίλοι του, που σήμερα είναι υπουργοί, υφυπουργοί ή βουλευτές της ΝΔ διαφωνούν με τις ενστάσεις του Α. Σαμαρά και διευκρινίζουν ότι η τροπολογία θα λύσει σημαντικά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία και την αγορά και γι’ αυτό θα την υπερψηφίσουν όταν έρθει στη Βουλή.

Στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας το είχα επισημάνει αυτό. Είχα σημειώσει δηλαδή στο άρθρο μου ότι ο Α. Σαμαράς δεν πρέπει να μπαίνει στη λογική της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην προέδρου της ΝΔ θα πρέπει να λειτουργεί ενωτικά, όχι διασπαστικά και πάντα με γνώμονα ότι αποτελεί ένα πρόσωπο στο οποίο θα πρέπει όλοι να συσπειρώνονται και όχι να απομακρύνονται από αυτό.

ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΕΓΩ ότι ο Α. Σαμαράς θα πρέπει να εκφράζει τις απόψεις του και να τις δημοσιοποιεί όταν αυτές αφορούν κρίσιμα και μεγάλα εθνικά ζητήματα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να μπαίνει στη φθορά της εσωκομματικής αναμέτρησης και σε καθολικές διαφωνίες με τη φιλοσοφία και το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, όμως εάν ο Αντώνης Σαμαράς διαφωνεί σε βασικές επιλογές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είτε θα πρέπει να τις συζητεί εκτός ΜΜΕ είτε θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει τις κυβερνητικές επιλογές και να παραιτηθεί!

Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αυτό κάνουν όσοι διαφωνούν πολιτικά με τις επιλογές μιας κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν με την ιδιότητα των κυβερνητικών βουλευτών. Αυτό κάνουν όσοι σέβονται την πλειοψηφία της κοινής γνώμης η οποία στις τρεις τελευταίες εθνικές εκλογές έχει δώσει μεγάλες νίκες στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ομως έχω την αίσθηση ότι από εδώ και πέρα θα ρίξει τους τόνους ο Αντώνης Σαμαράς. Θα καταλάβει και ο ίδιος ότι το να δίνει τροφή στους πολιτικούς αντιπάλους του δεν κάνει καλό στον ίδιο προσωπικά. Του δημιουργεί σοβαρά ρήγματα με τους ψηφοφόρους της παράταξης και τον περιθωριοποιεί όσον αφορά τις κυβερνητικές επιλογές και τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να φέρει ο πρωθυπουργός.

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ότι έχει κανέναν λόγο ο πρώην πρωθυπουργός να διαρρήξει τις σχέσεις που έχει χτίσει με την παράταξη της οποία διετέλεσε πρόεδρος και αναδείχθηκε στη θέση του πρωθυπουργού. Ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί κεφάλαιο για τη Νέα Δημοκρατία, αρκεί να μην το καταστρέψει με τις διαφοροποιήσεις και την τακτική των εσωκομματικών διαφωνιών. Σε μια περίοδο που μόνο ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις και να αλλάξει τη φυσιογνωμία της χώρας, κανένας από τη ΝΔ δεν πρέπει και δεν μπορεί να βάλει εμπόδια στρώνοντας το χαλί στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που δεν είναι σε θέση να ασκήσουν αξιόπιστα τα αντιπολιτευτικά καθήκοντά τους. Φανταστείτε πόσο καταστροφικό για τη χώρα θα ήταν να κυβερνούσαν κιόλας. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους…