Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και, όπως όλα δείχνουν, από τις αρχές του 2024 θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις συμπεριλαμβανομένων και των ασφάλιστρων των αυτοκινήτων για τη νέα χρονιά.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υποστούν οι νέοι οδηγοί που θεωρούνται πιο «επιρρεπείς» σε ατυχήματα, αλλά και τα ασφάλιστρα στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, που συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο των ατυχημάτων, όπως και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και στην Κρήτη που σπάνε –αναλογικά– το κοντέρ των ατυχημάτων.

Μαθαίνω από καλά ενημερωμένες πηγές με τις πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο και συνολικά από τον κλάδο, ότι η τιμολόγηση με βάση παραμετρικά χαρακτηριστικά υιοθετείται από ολοένα και περισσότερες ασφαλιστικές ανάλογα και με την εμπορική πολιτική που κάθε εταιρεία θέλει να εφαρμόσει, περιορίζοντας π.χ. την έκθεσή της σε ομάδες του πληθυσμού ή σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από μεγάλη συχνότητα ζημιών ή το αντίστροφο.

Σημειώνω επίσης ότι σύμφωνα με αυτά που μετέφεραν από τις ασφαλιστικές, επιβαρυντικός παράγοντας για τις αυξήσεις του 2024 είναι η άνοδος των θανατηφόρων ατυχημάτων που παρατηρείται το 2023 και η επιδείνωση του συνολικού δείκτη ζημιών του κλάδου που εκτινάχθηκε το 2022 στο 98% από 88% το 2021, καθιστώντας οριακή την κερδοφορία του κλάδου.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ όμως δεν αφορούν τους ασφαλισμένους. Αν ο κλάδος των επιχειρήσεων δεν πάει καλά, δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι γι’ αυτό. Και ούτε φυσικά πρέπει οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν το μάρμαρο για τις ζημιές του κλάδου, ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο που η ακρίβεια μάς ταλαιπωρεί όλους και μας δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα με σημαντικές ανατροπές στους οικογενειακούς και τους ατομικούς προϋπολογισμούς.

Η αίσθηση που υπάρχει πάντως στην κοινωνία είναι ότι όλα ακριβαίνουν συνεχώς. Υπάρχει ένα ντόμινο αυξήσεων σχεδόν παντού, σε όλες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ! Διαβάζεται ανησυχητικό αλλά αυτή είναι η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Και αυτή την ανησυχία θα πρέπει να τη λάβει σοβαρά η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συγκεκριμένες και αποτελεσματικές λύσεις.

Από την κυβέρνησης διαρρέουν ότι πρόθεσή της είναι να εξετάσει την υποχρεωτικότητα της κάλυψης στα αυτοκίνητα για φυσικές καταστροφές, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Ομως δεν πρέπει να μείνει μόνο σε αυτό. Πρέπει να περιορίσει τις… ορέξεις του ασφαλιστικού κλάδου που υποστηρίζει ότι με δεδομένη την αύξηση του κόστους που υπάρχει στον κλάδο, το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου στη χώρα μας είναι χαμηλό και πρέπει να αυξηθεί.

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη νέα χρονιά. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για όλα τα νοικοκυριά. Αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της η κυβέρνηση. Μπορεί να μην έχει σοβαρή αντιπολίτευση απέναντί της η ΝΔ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παράπονα για την ακρίβεια και γενικότερα για τις δυσκολίες της ζωής. Υπάρχουν ανοιχτά θέματα για τα οποία πρέπει η κυβέρνηση να βρει αποτελεσματικές λύσεις και να προτείνει διέξοδο στο αδιέξοδο της κοινωνίας και των πολιτών. Οι αριθμοί έχει σημασία να ευημερούν όταν ευημερούν και οι άνθρωποι. Αυτό θέλω να ελπίζω ότι το ξέρουν καλά στην κυβέρνηση…