Με την κατάθεση στοιχείων για τη δράση των χούλιγκαν και κυρίως των καθοδηγητών τους από την πλευρά της κυβέρνησης, νομίζω ότι όλα παίρνουν το δρόμο τους και με την αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας θα βρεθούν οι ένοχοι και οι «εγκέφαλοι» των επεισοδίων και του τραυματισμού του άτυχου αστυνομικού που νοσηλεύεται και σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του νοσοκομείου.

Αυτό σημαίνει ότι ξεμπερδέψαμε με τους χούλιγκαν; Οχι βέβαια. Κάθε άλλο μάλιστα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, αφορά όλες τις μεγάλες ομάδες και όλους τους ιδιοκτήτες ΠΑΕ που κάνουν πως δεν βλέπουν το πραγματικό πρόβλημα με τη βία στα γήπεδα.

Εάν οι ιδιοκτήτες και οι πρόεδροι των ΠΑΕ δεν αντιληφθούν ότι το πρόβλημα αφορά τους ίδιους και τις ομάδες τους δεν πρόκειται να επιλυθεί το πρόβλημα, όσες προσπάθειες και αποκλεισμούς και αν φέρει η κυβέρνηση. Το πρόβλημα αφορά και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες και αυτοί θα πρέπει να επιδείξουν την καλύτερη συμπεριφορά ώστε να βάλουν πλάτη και να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να σημειωθεί για να αντιληφθούν οι αναγνώστες μας την σοβαρότητα της υπόθεσης, με τη χθεσινή επίσκεψη των δύο υπουργών στον Αρειο Πάγο, πέραν του στόχου της ενοποίησης των δικογραφιών, η κυβέρνηση ζητά, παράλληλα, από τη Δικαιοσύνη να αναβαθμίσει και τις ποινικές έρευνες για τα περιστατικά οπαδικής βίας με ανώτερους δικαστικούς, ώστε να γίνει διαφορετική αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η παρέμβαση του Γιώργου Φλωρίδη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι όλοι αυτοί οι χούλιγκαν είναι συντεταγμένοι στρατιωτικοί στρατοί που πρέπει να δούμε με ποιους συνδέονται, από πού χρηματοδοτούνται, πώς επιβιώνουν, ποιοι είναι οι επικεφαλής τους και πόσο ψηλά φτάνει το θέμα αυτό, προσθέτοντας ότι «έχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο».

Εκεί λοιπόν είναι το σημείο-κλειδί. Ολος αυτός ο συρφετός εγκληματικών στοιχείων και πράξεων πρέπει να αποκτήσει ονοματεπώνυμο. Να δούμε, η Πολιτεία δηλαδή να δει, ποιοι βρίσκονται από πίσω. Να δει επίσης η κυβέρνηση ποιοι τους στρατολογούν και τι ρόλο παίζουν ορισμένοι ιδιοκτήτες ΠΑΕ και οι συνεργάτες τους. Είναι μεγάλη ευκαιρία για τον πρωθυπουργό, σήμερα, που δεν υπάρχει σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, σε μια περίοδο που οι πολίτες θέλουν να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη, να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις και απαγορεύσεις ώστε να τελειώνουμε τον χουλιγκανισμό. Δεν θα είναι μια εύκολη μάχη, ωστόσο, επειδή η ΕΛ.ΑΣ. και γενικά οι Αρχές της χώρας διαθέτουν όλα τα σημαντικά ψηφιακά μέσα, θα πρέπει να επιβληθεί η τάξη με συλλήψεις και προφυλακίσεις εφόσον προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία για σοβαρές κακουργηματικές πράξεις.

Η ΧΩΡΑ τα επόμενα χρόνια ίσως να μην έχει άλλη τόσο σημαντική ευκαιρία για να τελειώνει με τη βία στα γήπεδα. Δεν υποστηρίζω ότι μπορεί να παταχθεί το φαινόμενο παντού, μπορεί όμως η κυβέρνηση να τελειώνει με τους επικεφαλής, τους καθοδηγητές της οργανωμένης βίας, ώστε τουλάχιστον να μην παρουσιάζονται αυτά τα φαινόμενα μαζικά και να μην καταλήγουν σε δολοφονικές απόπειρες σε βάρος αστυνομικών ή αντίπαλων οπαδών. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο για όλους και ειδικά για την Πολιτεία. Να πηγαίνουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα χωρίς να φοβούνται για τη ζωή τους. Μπορεί αυτό να το εξασφαλίσει σε όλους ο Κ. Μητσοτάκης; Μπορεί και είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες, χρόνια πολλά για τις ημέρες…