Στο τελευταίο άρθρο μου πριν τα Χριστούγεννα επεσήμανα το πρόβλημα της ακρίβειας που συνεχίζει να πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά. Το θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας θα είναι ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα για την κυβέρνηση. Περιθώρια για νέες ανατιμήσεις στα προϊόντα δεν υπάρχει. Κατά τη διάρκεια του 2023 ανατιμήθηκαν μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο.

Ηδη το καμπανάκι ηχεί δυνατά, καθώς μικρή επιδείνωση στο καταναλωτικό κλίμα με χαμηλές προσδοκίες για τους καταναλωτές το επόμενο 6μηνο καταγράφει η εξαμηνιαία έρευνα καταναλωτικού κλίματος λιανεμπορίου που πραγματοποιείται από τον ΣΕΛΠΕ με την επιστημονική υποστήριξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έρευνα σημειώνει την αρνητική επίδραση του πληθωρισμού στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς 1 στους 2 καταναλωτές θα μειώσει τις δαπάνες για αγορά προϊόντων το επόμενο εξάμηνο.

Τα στοιχεία της έρευνας είναι εξαιρετικά σημαντικά και αποτυπώνουν το πρόβλημα που υπάρχει. Τι προκύπτει λοιπόν; Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται και στις επιμέρους ερωτήσεις, παρά την αισθητή βελτίωση στα ποσοστά, οι καταναλωτές θεωρούν ότι ακόμη δεν είναι μία ικανοποιητική περίοδος για να κάνουν μεγάλες αγορές για το σπίτι, τόσο οι ίδιοι όσο και γενικά.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ οι προσδοκίες για τις δαπάνες είναι πτωτικές, αλλά σχετίζονται κυρίως με δαπάνες εκτός λιανικών αγορών. Το 49% εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο 2024 οι δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας θα είναι αυξημένες. Επίσης, το 43% εκτιμά ότι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων το πρώτο εξάμηνο 2024 θα είναι μειωμένες, ενώ μόλις το 20% ότι θα είναι αυξημένες. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα για τις υπηρεσίες (εισιτήρια, εστίαση) για τις οποίες εκτιμάται μείωση από το 28% των καταναλωτών αύξηση από 18%.

Σήμερα, σύμφωνα με τους καταναλωτές, οι δαπάνες για λογαριασμούς αποτελούν μαζί με τις αγορές προϊόντων τη μεγαλύτερη δαπάνη τους ως ποσοστό του εισοδήματός τους. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες αγορών αποτελούν 30% των δαπανών, ενώ οι δαπάνες λογαριασμών 29%. Σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών, καταγράφεται μια ελαφρώς αυξητική τάση, όμως οι δαπάνες για λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους αντιπροσωπεύουν πλέον τα 2/3 του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος.

Συμπερασματικά, αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που καταγράφουν ένα καταναλωτικό κοινό πιεσμένο, σε ένα μεταβατικό στάδιο, με βασική ανησυχία τις πληθωριστικές πιέσεις σε προϊόντα στην αγορά της λιανικής στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και όποιος δεν το βλέπει αυτό μάλλον έχει κομματικές παρωπίδες. Υπάρχουν όμως δύο τρόποι για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι και να ανέβουν ακόμα περισσότερα οι μισθοί και οι συντάξεις. Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μητσοτάκη ξεπέρασε την κρίση και έδωσε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Οι αυξήσεις αυτές πρέπει να συνεχιστούν και το ξέρει αυτό καλά ο πρωθυπουργός. Εάν διατηρηθούν για μια πενταετία οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και δίνονται κάθε χρόνο αυξήσεις, η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Κλείνοντας το σημερινό μου άρθρο, θέλω να επισημάνω ότι ο πρωθυπουργός είναι ο μόνος πολιτικός που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Αυτό είναι το σημαντικότερο όλων και αυτό πρέπει να το πιστέψουν η κοινωνία και η αγορά.

Ελπίζω να περάσατε καλά τα Χριστούγεννα με φίλους και συγγενείς. Να είστε πάντα καλά και του χρόνου με υγεία. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους…