Πριν από λίγες ώρες αφήσαμε πίσω το 2023, μπήκαμε στο 2024 με πολλές προσδοκίες και προοπτική για την πατρίδα μετά από πολλά χρόνια μιζέριας και κρίσης. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τους πολίτες για τη νέα χρονιά. Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι περίμεναν πριν από λίγα χρόνια ότι το 2023 θα έβρισκε την Ελλάδα να αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, με την ανεργία να βρίσκεται σε επίπεδα προ μνημονίων.

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ είναι μεγάλες από εδώ και πέρα και υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομική πολιτική δεν θα αλλάξει, όλα δείχνουν πιο αισιόδοξα και ρόδινα. Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα που πρέπει η κυβέρνηση να επιλύσει μέσα στο 2024. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια που «δαγκώνει», όπως παραδέχθηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός. Οι προειδοποιήσεις έρχονται από πολλές πλευρές και ακόμα και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έστειλε μήνυμα προς τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τον πληθωρισμό της απληστίας. Η αλήθεια είναι, όπως έχω γράψει πολλές φορές, ότι έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», τα εκατοντάδες προϊόντα που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία μόνιμης μείωσης τιμών, αλλά κυρίως
τα μεγάλα πρόστιμα σε εταιρείες για αθέμιτο ανταγωνισμό, αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία. Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέχρι τώρα η ακρίβεια.

Από εδώ και πέρα και ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στην αρχή του νέου έτους πρέπει όλοι να βάλουν πλάτη. Από τον πρωτογενή τομέα έως τις βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή και στο εμπόριο τροφίμων και άλλων προϊόντων πρώτης ανάγκης πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αν δεν μειώσουν ή, τουλάχιστον, συγκρατήσουν τις τιμές, τότε θα οδηγηθούμε σε μείωση της κατανάλωσης και αυτό θα έχει συνέπειες στην αγορά και την οικονομία.

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σωστά επιμένει στην αύξηση εισοδημάτων. Μέσα στη διετία 2023- 2024 οι συνταξιούχοι, με εξαίρεση όσους έχουν προσωπική διαφορά, κέρδισαν σχεδόν ένα μηνιάτικο με τις αυξήσεις 7,75% και 3%. Μην ξεχνάμε και το Δημόσιο.

 Ο… μπαμπούλας Μητσοτάκης και η «κακή» ΝΔ με την πολιτική τους αυξάνουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα κερδίσει, επίσης, ένα μηνιάτικο από την αύξηση αποδοχών και επιδομάτων. Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους. Και βέβαια, μην ξεχνάμε το μοτέρ της ελληνικής οικονομίας. Στον ιδιωτικό τομέα, όλα δείχνουν πως ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 820 ευρώ τον Απρίλιο, ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση για τα 950 ευρώ έως το 2027.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ θα συμβούν μέσα στο 2024, ένα έτος το οποίο, εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα και εξωγενείς αστάθμητοι
παράγοντες, θα αποδειχθεί ένα από τα καθοριστικότερα έτη για την ελληνική οικονομία, ένα έτος που θα σφραγιστεί από τις επενδύσεις, τις χιλιάδες θέσεις εργασίας και την επιστροφή πολλών επιστημόνων και εργαζομένων που είχαν φύγει λόγω της κρίσης στο εξωτερικό. Οι προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία είναι μεγάλες και ισχυρές. Αν όλα πάνε καλά και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε το 2024 θα είναι έτος ανάκαμψης και για την πραγματική οικονομία. Γιατί τελικά αυτό είναι το ζητούμενο. Να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά να ευημερούν και οι
άνθρωποι. Καλή χρονιά με υγεία σε όλες τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας!