Πόσες φορές έχουμε γίνει μάρτυρες επιπόλαιων απόψεων από δήθεν ειδικούς, που, όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα; Ειδικά τα τελευταία χρόνια μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα έχουμε διαβάζει απίστευτη μπουρδολογία για μια σειρά από θέματα που τελικά διαψεύδονται όλα παταγωδώς.

Η γελοιότητα αυτή μεγιστοποιήθηκε όταν ανέλαβαν ρόλο τα κομματικά τρολ. Η ανωνυμία ενίσχυσε την μπουρδολογία και σχεδόν όλοι έγιναν «ειδικοί», στην πραγματικότητα όμως δεν ήξεραν ούτε την… τύφλα τους!

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το θέμα που ανέδειξαν διάφοροι ανώνυμοι που βρίσκονται πίσω από κομματικά τρολ και οι οποίοι είχαν προβλέψει με απόλυτη «εγκυρότητα» ότι οι τιμές στο ρεύμα, μόλις ενεργοποιηθεί η επιλογή των χρωματιστών τιμολογίων, θα εκτοξευτούν στα ύψη.

Οπως είναι φυσικό, μόλις γνωστοποιήθηκαν οι τιμές, όλες οι δυσοίωνες εκτιμήσεις και τα αρνητικά σενάρια διαψεύστηκαν παταγωδώς. Οι «ειδικοί» εξαφανίστηκαν, δεν απολογήθηκαν για τις λανθασμένες εκτιμήσεις τους και όσοι τους ακολουθούσαν από προχθές το πρωί δεν γράφουν, ούτε λένε το παραμικρό!

Γιατί να πουν άλλωστε; Μήπως θα λογοδοτήσουν σε κανέναν; Μήπως θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για τις ασυναρτησίες που έγραφαν; Ανώνυμα έγραφαν ό,τι έγραφαν, ανώνυμα σχολίαζαν στάζοντας χολή στο Διαδίκτυο για οτιδήποτε μεταρρυθμιστικό και διαφορετικό έρχεται στην κοινωνία και την αγορά.

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, όπου λειτουργεί με κανόνες, πετυχαίνει παντού. Είναι αποδεδειγμένο σε όλες τις αγορές. Οπου υπάρχει ανταγωνισμός και η Πολιτεία ελέγχει τους κερδοσκόπους, η εικόνα είναι πάντα καλύτερη και οι τιμές χαμηλότερες για τους καταναλωτές.

Μόνο εδώ ορισμένοι με κομματικές παρωπίδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο ανταγωνισμός φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα! Προφανώς όλοι αυτοί έχουν μείνει στην εποχή του Κάστρο και του Τσαουσέσκου και δυστυχώς προσπάθησαν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στην αγορά για τις τιμές ρεύματος πριν καν τις δουν να ανακοινώνονται στα ΜΜΕ!

Δεν υποστηρίζω ότι η ελεύθερη οικονομία δεν έχει ρίσκα. Εχει ρίσκα, όπως ρίσκα έχει και το χρηματιστήριο ενέργειας. Εάν προκύψουν πόλεμοι, ανατροπές και περίεργα γεγονότα, τότε φυσικό είναι να επηρεαστούν οι τιμές του ρεύματος. Για αυτό ο ανταγωνισμός σού δίνει τη δυνατότητα του σταθερού τιμολογίου ώστε να προφυλάσσονται οι καταναλωτές από τέτοιες καταστάσεις.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ λοιπόν είναι ότι με το… δεξί έκαναν ποδαρικό οι τιμές ρεύματος, οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης όπως ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τους καταναλωτές στα ειδικά πράσινα τιμολόγια που παρουσίασαν για τον Ιανουάριο, οι οποίες, όπως προκύπτει, κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από πέρυσι που ήταν σε ισχύ οι οριζόντιες επιδοτήσεις του κράτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο βασικός λόγος για τις χαμηλές τιμές είναι η αποκλιμάκωση των τιμών. Ο δεύτερος λόγος είναι ο ανταγωνισμός και η προσπάθεια να διατηρήσουν το πελατολόγιό τους παρέχοντας προς τους καταναλωτές ελκυστικά προϊόντα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που ισχύει σήμερα με τα τιμολόγια ρεύματος. Το ερώτημα είναι ένα: Ολοι αυτοί που το έπαιζαν ειδικοί και προφήτες θα ζητήσουν συγγνώμη για τις λανθασμένες εκτιμήσεις που έκαναν τον τελευταίο καιρό ή θα κρυφτούν πίσω από την ανωνυμία τους για να μην εκτεθούν;

Οπως και να έχει με αυτούς τους γραφικούς και επικίνδυνους τύπους, να ευχηθώ και σήμερα καλή χρονιά με ΥΓΕΙΑ σε όλες τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας!