Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανατριχιάζουν και επιβεβαιώνουν την αποδιοργάνωση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, κάτι που οδήγησε τον πρωθυπουργό σε κυβερνητικές αλλαγές και στο ξήλωμα όλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η κατάσταση επιβεβαιώνει απόλυτα την απόφαση του Κ. Μητσοτάκη. Τα σημαντικά κενά στην αστυνόμευση και οι μεγάλες ελλείψεις στις μάχιμες υπηρεσίες της Αστυνομίας, όπως η ομάδα ΔΙΑΣ και η Αμεση Δράση που έχουν απογυμνωθεί από προσωπικό, έχουν δυσαρεστήσει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας του ψάχνει λύσεις στο πρόβλημα.

Σε έγγραφο-ντοκουμέντο που παρουσίασε το MEGA διαπιστώνει κανείς ότι σε ολόκληρο τον τομέα της Βορειοανατολικής Αττικής, δηλαδή σε 22 δήμους, περιπολούν μόνο 5 ομάδες της ΔΙΑΣ. Είκοσι αστυνομικοί ανά βάρδια για ό,τι προκύψει.

Η ΣΚΛΗΡΗ πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι 16 από τους 22 δήμους της περιοχής είναι χωρίς δυνάμεις της EΛ.ΑΣ. στους δρόμους. Αυτό αναγκάζει τις ελάχιστες ομάδες ΔΙΑΣ να περιπολούν η κάθε μία σε περισσότερες από 4 περιοχές.

Η κατάσταση θυμίζει μνημονιακές εποχές. Η ομάδα ΔΙΑΣ από πλευράς προσωπικού είναι πιο αποδυναμωμένη από ποτέ. Για παράδειγμα, η ομάδα της Αγίας Παρασκευής, δηλαδή 4 αστυνομικοί ανά βάρδια, καλύπτουν και την Παιανία και τον Γέρακα και την Παλλήνη, αλλά και την περιοχή του Παπάγου και τον Χολαργό. Και όλα αυτά τη στιγμή που η εγκληματικότητα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στις γειτονιές.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η εικόνα με τα περιπολικά της Αμεσης Δράσης που πλέον είναι ελάχιστα. Ενα περιπολικό στη βάρδιά του καλύπτει το Κορωπί, το Μαρκόπουλο, την Ανάβυσσο, τα Καλύβια και φτάνει μέχρι το Λαύριο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει αν γίνει μία ληστεία στο Κορωπί και 10 λεπτά αργότερα κάποιο άλλο συμβάν στο Λαύριο, θα υπάρχει μόνο ένα περιπολικό. Επίσης, σημαντικό είναι το πρόβλημα και στα Τμήματα Ασφαλείας που τα βράδια στο 90% παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Γενικότερα, η κατάσταση που άφησε στην Αστυνομία η προηγούμενη πολιτική ηγεσία επιβεβαιώνει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και το οποίο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρέπει να επιλύσει άμεσα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και επειδή η εγκληματικότητα έχει πάρει άγρια μορφή, ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει άμεσα, να γίνει εδώ και τώρα.

Ολα αυτά έχουν περιέλθει σε γνώση του πρωθυπουργού. Γι’ αυτό και αποφάσισε να γίνει ανασχηματισμός και γι’ αυτό ανέθεσε σε έναν πολιτικό όπως είναι ο Χρυσοχοΐδης το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν υπήρχε χρόνος για να μάθει το αντικείμενο ένας καινούργιος υπουργός. Επρεπε το πρόσωπο που θα αναλάμβανε να είναι έμπειρο, να ξέρει καλά το χώρο και το υπουργείο ειδικότερα.

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ τα προβλήματα τα οποία έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, καλύτερη επιλογή από αυτή που έκανε ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Καλή η επιχειρηματολογία περί νέων προσώπων αλλά δεν υπήρχε χρόνος για να μάθουν το αντικείμενο. Την κοινωνία την ενδιαφέρει να υπάρξει αποτέλεσμα στην πάταξη της εγκληματικότητας. Αυτό είναι το ζητούμενο για όλους τους πολίτες και για τη χώρα γενικότερα. Και αυτό το ζητούμενο θα είναι το πρώτο στην προεκλογική ατζέντα των ευρωεκλογών σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα και επειδή η Αριστερά δεν έχει απαντήσεις στην πάταξη της εγκληματικότητας, πρέπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να κερδίσει το στοίχημα…