Λοιπόν, δεν έχω σχολιάσει το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, που, όπως διαπιστώνετε όλοι τον τελευταίο καιρό, κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα, και αποφάσισα να γράψω ένα-δυο σχόλια, αλλά στη συνέχεια να ασχοληθώ με την πολιτική ουσία των γεγονότων.
Ο πρωθυπουργός έκανε αυτό που έπρεπε. Είπε ναι στο γάμο, αλλά όχι στην παρένθετη μητέρα. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα μπορεί ένας άνδρας μόνος του να αποκτήσει παιδί με παρένθετη μητέρα και προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα γίνουμε πειραματικό εργαστήρι στην Ελλάδα, το νομοσχέδιο δεν θα έχει «Γονέα 1» και «Γονέα 2».
Αυτές ήταν οι βασικές αντιρρήσεις μου. Από την στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης τα ξεκαθάρισε όλα αυτά, αν και δεν είμαι βουλευτής και δεν θα ψηφίσω για το νομοσχέδιο, η άποψή μου είναι θετική. Πρέπει η κοινωνία να μεταρρυθμιστεί και οι αξιακές προτεραιότητες να εκσυγχρονιστούν. Επί της ουσίας, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μιλάμε για μερικές δεκάδες ζευγάρια σε όλη τη χώρα. Τι θα γίνει στο μέλλον είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα.
ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ στο πολιτικό σκέλος που σχετίζεται με το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι προτεραιότητες της κοινωνίας είναι διαφορετικές, όπως ιεραρχούνται στην κλίμακα των προβλημάτων.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ένα σημαντικό τμήμα της βάσης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στελεχών του κόμματος αντιτίθεται στην προωθούμενη ρύθμιση για το γάμο ομοφύλων. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, περίπου το 55% των ψηφοφόρων της ΝΔ διαφωνεί, ενώ το 35% τάσσεται υπέρ του γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών, η αναλογία δηλαδή είναι δύο προς ένα. Και στο σύνολο των ερωτηθέντων, όμως, οι διαφωνούντες υπερτερούν πολύ όσων συμφωνούν, γεγονός που δείχνει ότι η κοινωνία σε μεγάλο βαθμό εκφράζει επιφυλάξεις ή και σοβαρές ενστάσεις, αλλά όλα αυτά πριν υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το Μαξίμου και πριν ξεκαθαρίσει το θέμα ο πρωθυπουργός. Μετά τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη όμως διευκρινίστηκε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει μία ρύθμιση που θα επιτρέπει το γάμο και την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, αλλά όχι μέσω παρένθετης μητέρας, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που με πρόταση νόμου ζητεί την πλήρη εξίσωση με τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Η νομοθετική πρωτοβουλία, όταν θα φτάσει στη Βουλή, αναμένεται να υπερψηφιστεί, ακόμα και στην περίπτωση που κάποιοι εκ των κυβερνητικών βουλευτών απέχουν ή την καταψηφίσουν. Αυτό είναι φυσιολογικό για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως αυτό που ζητάμε. Ας προσέξουμε όμως ότι όλα δείχνουν πως, παρά την αντίθεση της κοινωνίας, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα επηρεάσει την ψήφο του στις ευρωεκλογές. Και αυτό ακριβώς είναι το κρίσιμο σημείο. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να περάσει μια σημαντική μεταρρύθμιση, οι προτεραιότητες όμως της κοινωνίας είναι άλλες.
ΑΚΡΙΒΕΙΑ και εγκληματικότητα παραμένουν τα πιο σημαντικά προβλήματα για τους πολίτες και την κοινωνία. Αυτά τα δύο ζητήματα θα κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ευρωεκλογές. Αυτά και όχι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Κρατήστε την πολιτική και δημοσιογραφική εκτίμησή μου και θα με θυμηθείτε το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουνίου. Το βράδυ δηλαδή που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Μέχρι τότε πολλά θα γραφτούν και πολλά θα σενάρια θα ακουστούν. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι αυτό που θα μετρήσει τελικά. Και τότε θα κριθούν από τους πολίτες η κίνηση και η μεταρρύθμιση του πρωθυπουργού. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και σε όλους…