Από χθες το μεσημέρι που συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ η Ελληνική Αστυνομία έχει νέα ηγεσία. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να καρατομήσει όλη την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., επειδή δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά την εγκληματικότητα σε όλα τα επίπεδα. Είτε αυτή αφορά τη βαριά εγκληματική δραστηριότητα με μαφιόζους και πληρωμένα συμβόλαια είτε αφορά την παιδική εγκληματικότητα ανηλίκων είτε αφορά την καθημερινή εγκληματικότητα με τις κλοπές, το εμπόριο ναρκωτικών, το αποτέλεσμα της προηγούμενης ηγεσίας ήταν πενιχρό. Η εγκληματικότητα, αντί να μειώνεται, αυξανόταν συνεχώς και ας ελπίσουμε ότι η νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα αντιμετωπίσει όλα τα θέματα αυτά με μεγαλύτερη προσοχή και αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Από χθες είχα επισημάνει ότι δεν ζούμε σε κοινωνία Αγίων. Αλλο αυτό και άλλο να ζούμε σε κοινωνία που έχει μετατραπεί σε ζούγκλα. Η αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία είναι ότι κυριαρχεί η ανομία. Οτι δεν υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση των εγκληματιών με την αυστηρότητα που πρέπει. Οτι οι ποινές αποτελούν χάδι για τους εγκληματίες που θα έπρεπε να βρίσκονται στις φυλακές ισοβίως.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ αλλά την αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία είναι ότι οι ποινές που εκτίουν οι φυλακισμένοι για βαριά και ειδεχθή αδικήματα είναι μικρές. Οι εκτιτέες ποινές, σε σχέση με τις ποινές που έχουν επιβάλει τα δικαστήρια, είναι πραγματικά πολύ μικρές. Δώδεκα και 14 χρόνια ποινή για κάποιον που έχει δολοφονήσει ή βιάσει ανήλικα παιδιά δεν είναι ποινές που θα αποτελέσουν παραδειγματισμό για τους ίδιους τους καταδικασμένους αλλά και για όσους θα θελήσουν να διαπράξουν παρόμοια εγκλήματα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και μπορεί να στοιχειοθετηθεί με συγκεκριμένα παραδείγματα. Ας μην το κάνω όμως τώρα. Θα γράψω άλλο άρθρο όταν θα προχωρήσει το νομοσχέδιο με την αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων που ίσως αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να αυστηροποιηθούν οι ποινές.

Πρέπει να τελειώνει η βαριά εγκληματικότητα στη χώρα. Και αν δεν μπορεί να βάλει άμεσα τέλος η κυβέρνηση, ας κάνει ότι μπορεί ώστε να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό βαριάς εγκληματικότητας και δολοφονιών σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Αλλά πρέπει μετά την αλλαγή της φυσικής και της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία να έρθουν αποτελέσματα. Απτά αποτελέσματα που θα φανούν στα στοιχεία που θα παρουσιαστούν σε λίγους μήνες.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Πού είναι οι κάμερες που θα έμπαιναν στους δρόμους; Πού είναι οι κάμερες που θα είχαν στις στολές τους οι αστυνομικοί; Πού είναι οι κάμερες που θα είχαν τοποθετηθεί στα οχήματα και τις μηχανές ΔΙΑΣ των Αστυνομικών; Ολες αυτές οι κάμερες αποτελούσαν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ από τις εκλογές του 2019. Από τότε πέρασαν πέντε χρόνια και με δικαιολογία την γραφειοκρατία και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τους διαγωνισμούς προμήθειας των καμερών αυτών δεν άλλαξε τίποτα.

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι με τις μεταρρυθμίσεις που έφερε κυρίως ο Πιερρακάκης έπρεπε να είχαν ξεπεραστεί αυτά τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Και έπρεπε σήμερα να υπήρχαν κάμερες σε δρόμους και αστυνομικούς.

Θα μου πείτε: Και κάμερες να τοποθετηθούν θα λυθεί ως διά μαγείας το θέμα της ασφάλειας της χώρας; Οχι βέβαια. Οι κάμερες όμως θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια στις διωκτικές αρχές ώστε να υπάρξει φόβος από την πλευρά των εγκληματιών και αποτέλεσμα στις έρευνες μετά το έγκλημα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό ισχύει σε όλες τις σοβαρές χώρες του πλανήτη. Καιρός είναι να συμβεί και εδώ, στην Ελλάδα…